‘Tüneldeki ışığı’ dünya tartışıyor
FT başyazarı Wolf, bugünkü krizi 1929 Buhranı ile karşılaştırdı ve “Emin adımlarla ilerlenmezse daha çok dip görülür” diye yazdı
İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Yılmaz’ın, Türkiye için sarf ettiği “tünelin ucundaki ışık” sözünü dünya da tartışıyor. FT başyazarı Wolf, bugünkü krizi 1929 Buhranı ile karşılaştırdı ve “Emin adımlarla ilerlenmezse daha çok dip görülür” diye yazdı.
Herkes bugünkü krizi 1929’da yaşanan “Büyük Buhran” la kıyasladı. Çıkışın V, U, L, W hatta sinüs eğrisi şeklinde olacağını söyleyenler oldu. Bugünlerde ise dünyada krizden çıkışın başladığını söyleyenler çoğunlukta. Benzer durum Türkiye’de de yaşanıyor. Hükümetin bazı üyeleri, çıkışın yakın olduğunu söylerken, bürokrasi temkinli. MB Başkanı Durmuş Yılmaz, tünelin ucunda ışık göründüğünü, ancak bu ışığın çıkış mı yoksa üzerimize gelen bir araba mı olduğunun bilinmediğini söylemesi tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini gösterdi. Financial Times’ın başyazarı Martin Wolf da iki ekonomi tarihçisinin hazırladığı grafiklere dayanarak bir analiz yayınladı. 1929’daki Büyük Buhran ile şimdiki krizin kıyaslandığı grafikleri baz alan Wolf, ‘krizde henüz dibe yaklaşılmadığı‘nın görüldüğünü söyledi. Wolf’un, “1000 cümleye bedel” diye tanımladığı grafikler bir kötü bir de iyi haber barındırıyor.
Kötü haber; şu anki resesyon, Büyük Buhran’ın ilk dönemiyle tamamen örtüşüyor. İyi heber ise en kötüsünü önlemek için hala şans var. Sanayi üretiminin yer aldığı grafik, Fransa ve İtalya’daki düşüşün 1930’lardan daha kötü, Japonya’daki gerilemenin ise “çok daha kötü” olduğunu gösteriyor. Grafiklere göre dünya ticaretinde daralma 1930’lardan daha sert ve borsalardaki düşüş daha fazla. Wolf’a göre, grafiklerden ‘mutlu son’ çıkmıyor.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde