TÜPRAŞ: Fiyatlarımız dolar satış kuruna göre belirleniyor

Son günlerde akaryakıt fiyatları konusunda kamuoyunda bilgi kirliliğinin yaşandığını söyleyen TÜPRAŞ iddiaları reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

KOCAELİ - Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) ürün satış fiyatlarını 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda tanımlanan ''en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu'' olan Akdeniz ürün fiyatları ve dolar satış kuru takip edilerek belirlediğini  açıkladı.

TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde akaryakıt fiyatları konusunda kamuoyunda bilgi kirliliğinin yaşandığı ifade etti.

TÜPRAŞ'ın ürün satış fiyatlarını 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda tanımlanan ''en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu'' olan Akdeniz ürün fiyatları ve dolar satış kuru takip edilerek belirlediği ifade edildiği açıklamada, petrol piyasalarında ham petrol ve ürünlerin dolar üzerinden işlem gördüğü, yurt içi ürün fiyatlarının ham petrole değil, her ürünün Akdeniz piyasasındaki fiyatına göre hareket edildiği, bu nedenle de ürün bazındaki hareketlerin dönemsel veya sezonsal olarak ham petrol ile bire bir örtüşmediğine dikkat çekildi.

Yasal tanım çerçevesinde Akdeniz piyasasındaki petrol ürünleri fiyatlarında oluşan değişiklikler ve dolar kurundaki değişimin günlük olarak değerlendirildiği, bu iki faktöre göre oluşturulan yeni fiyatın, yürürlükteki satış fiyatından anlamlı bir şekilde yukarı ya da aşağı yönde farklılık gösterdiğinde, fiyat ayarlamaları yapıldığı bildirilen açıklamada, bu şekilde belirlenen yeni fiyatların EPDK'ya, ilgili diğer kamu kuruluşlarına ve TÜPRAŞ'ın müşterileri olan akaryakıt dağıtım kuruluşlarına gönderildiği ifade edildi.

TÜPRAŞ'ın Uluslararası piyasalarda son dönemde meydana gelen hızlı iniş ve çıkışlara da aynı hassasiyetle yaklaştığı ifade edildi.

Rekabetçi piyasa fiyat düşüşüne sebep oluyor

Referans olarak alınan 8 Temmuz 2008 tarihinde 1,2329 YTL olan dolar kurunun bugün itibariyle yüzde 38'lik artışla 1,7038 YTL olduğu bildirilen açıklamada, şunlar vurgulandı:

''Son günlerde bazı basın yayın organlarında yapıldığı gibi, yalnız dolar bazlı ham petrol fiyat değişimleri takip edilecek olsa bile, bu değişimlerin değerlendirilmesinde yüzde 38'lik kur artışının dikkate alınması gerekecektir.

Fiyat düşüşleri hiçbir kurum veya kuruluşun baskısı ile değil, ithalat serbestisi nedeniyle oluşan rekabetçi piyasa koşulları gereği yapılmıştır. Son günlerde sıkça gündeme gelen konulardan biri olan serbest piyasa fiyat düşüşlerinin yurt içi fiyatlara yansıtılmadığı savı da doğru değildir.''

Açıklamada, 8 Temmuz 2008'den 20 Kasım 2008 tarihine kadar kur etkisi dikkate alındığında Akdeniz piyasasında benzin fiyatları (YTL bazlı) yüzde 52 oranında düşerken, TÜPRAŞ'ın fiyatlarını yüzde 49 oranında düşürdüğü, motorin fiyatları da Akdeniz piyasasında yüzde 39 gerilerken, TÜPRAŞ'ın rafineri satış fiyatlarını yüzde 37 oranında indirim yaptığına dikkat çekildi.

Pompa satış fiyatı

Akaryakıt pompa satış fiyatının içerisindeki en büyük payın vergi olduğu, vergi yükünün en büyük dilimini ise litre başına sabit olarak olarak alınan ÖTV'nin oluşturduğunun belirtildiği açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

''1 litre benzin içerisindeki ÖTV 1,4915 YTL olup, bu tutar üzerinden de yüzde 18 oranında KDV alındığından 1 litre benzin içerisinde sadece ÖTV'den kaynaklanan vergi yükü 1,76 YTL olmaktadır. Satış fiyatının içerisindeki diğer unsurlardan alınan KDV de dikkate alındığında 1 litre benzin içerisindeki toplam vergi yükü 1,94 YTL'ye ulaşmaktadır. Dolayısıyla, bugün itibariyle benzin bedava olsa ve rafinerici, dağıtıcı, nakliyeci, bayi hiçbir hizmet bedeli almasa dahi benzinin litresi yine de 1,94 YTL'den az olmayacaktır.

Bugün litresi 2,92 YTL olan benzin pompa satış fiyatı içerisindeki rafineri satış fiyatı ise 0,58 YTL olup pompa satış fiyatı içerisindeki payı sadece (0,58/2,92=) yüzde 20'dir. En basit matematiksel ifade ile şirketimizin benzin rafineri satış fiyatında yapacağı yüzdesel indirimin sadece beşte biri pompa fiyatına yansıyacaktır.''

Basında yer alan bazı haberlerde, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesine rağmen bunun pompaya yansımamasının sebebi olarak TÜPRAŞ gösteriliyor.