”Turizmden 25 milyar $ gelir bekliyoruz”

Bakan, yabancı sermaye girişinin 'içerde istikrarsızlık tablosu bulunduğuna ilişkin soru işaretlerinin dünyaya yansıtılması'yla frenlendiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADANA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl turizmden yaklaşık 25 milyar dolarlık gelir beklediklerini söyledi.

Tüzmen, AK Parti Adana İl Teşkilatına yaptığı ziyaret etti. Ekonomiye yönelik yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin makro ekonomik dengeler açısından Avrupa Birliği ülkeleri arasında en büyük 8'nci büyük ekonomi, dış ticaret istatistikleri açısından ise 6'ncı büyük ekonomi  olduğunu söyledi. Bakan Tüzmen, Türkiye'nin, aylık 12 milyar dolar günlük ise 400 milyon dolar ihracatı gerçekleştirir konuma geldiğini bildirdi.

Bu yıl yaşananlar nedeniyle yabancı sermaye girişinde sıkıntılar yaşandığını ifade eden Tüzmen, "2006 rakamlarıyla 20 milyar dolar, 2007 rakamlarıyla 22 milyar dolar yabancı sermaye girişi oldu. 2008'de bu artış trendine göre 30 milyar dolar bekliyorduk fakat bunu şu ana kadar yaşanan sıkıntılar nedeniyle gerçekleştiremedik" diye konuştu.

"İçerde bir istikrarsızlık tablosu bulunduğuna ilişkin bir takım soru işaretlerinin dünyaya yansıtılmasının" yabancı sermaye girişini frenlemesine neden olduğunu belirten Tüzmen, şunları kaydetti:

"Eski trendi yakalayamayacağız belki ama turizm gelirleri bu yıl çok daha fazla. Tahmin ediyorum bu sene 25 milyar dolara yakın bir turizm geliri olabilir. Yaklaşık 14 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi ile toplam 40 milyar dolarlık, bir cari açığın finansmanında kullanabileceğimiz rakamı Türkiye ekonomisine getirmiş oluruz.

İş adamları ile yaptığımız görüşmelerde bu yıl için önümüze koyduğumuz 125 milyar dolarlık ihracat rakamlarını da geçmeyi hedefliyoruz. İnşallah 36 milyar dolardan devraldığımız ihracatımızı 136 milyar dolara ulaştırırız."