Türk araçlarına Hazar’da yüzde 20 indirim müjdesi

Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Türkmenbaşı- Bakü hattında çalışan “Berkarar” ve “Bahtiyar” Ro-Ro taşıma ücretlerinde yüzde 20 oranında indirim yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL 

İSTANBUL - Orta Asya ulaşımında en kısa yol olan Azerbaycan-Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Ro-Ro taşıma fiyatlarında yüzde 20 indirim yapılacak. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Türkmenistan’ın Ro-Ro taşıma fiyatlarında yapmış olduğu iyileştirmelerin yanı sıra yapılacak yeni indirimler ve iyileştirmelerle bu güzergah üzerinden yıllık ortalama 5 bin olan aç geçişinin 20 bine çıkmasının mümkün olabileceğini söyledi. 

UND yönetimi, Büyükelçi Mustafa Kapucu’nun katılımı ile 24-25 Mart tarihlerinde Türkmen yetkililerle Aşkabat’ta ulaştırma toplantısı yaptı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları da toplantıda hazır bulundu.

2 bin 200 dolardan 1 bin 700 dolara düştü 

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Orta Asya ulaşımında en kısa yol olan Azerbaycan-Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Türkmenbaşı-Bakü hattında çalışan “Berkarar” ve “Bahtiyar” Ro-Ro gemi ücretlerinde yüzde 20 oranında indirim yapıldığını açıkladı. 

Yapılan indirimlerin Türk nakliyecisine maliyet ve zaman avantajı sunacağını belirten Şener şöyle konuştu: “Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov Ağustos 2015’te Türkmenistan’ın ikinci gemisi olan Bahtiyar’ın sefere başlaması ile indirim yapılacağı müjdesini bizlere vermişti. Bahtiyar gemisi de seferlerine başladı ve indirim de sağlanmış oldu. Araçlarımız Türkmenistan’ın Modern gemileri ile artık daha ucuza taşınacak. Türkmenbaşı-Bakü hattında çalışan ‘Berkarar’ ve ‘Bahtiyar’ Ro-Ro gemi ücretlerinde yüzde 20 oranında indirim yapılmasıyla 24 Mart’tan itibaren Türkmenbaşı – Bakü komple araç fiyatları (gidiş-dönüş) 2 bin 200 dolardan bin 760 dolara ve römork fiyatları bin 800 dolardan bin 440 dolara düşürüldü. Bu indirim ile taşımacılarımız daha kısa olan bu güzergahı daha fazla kullanacak. Bu önemli destek için başta Sayın Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov olmak üzere Sayın Meredov ve Sayın Satlıkov’a çok teşekkür ederiz. Yapılan indirim ile daha fazla tercih edilecek olan bu güzergahta Ro- Ro gemileri daha sık sefer yapacak ve ayda bir sefer yapılabilen Aşkabat’a ayda 2 sefer de gidebilmek mümkün olacak. Bu indirimlerin sefer sayılarını artırması ile birlikte indirimlerin devam edeceği de ifa edildi.”

Taşımalar 3 kat aratabilir 

Türk araçlarının İran üzerinden Türkmenistan’a ikili taşıma sayısı yıllık ortalama 30 bin. Türkmenistan üzerinden transit Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan ülkelerine taşıma sayıları ise yıllık ortalama 10 bin adet. Mevcut durumda Hazar güzergahı kullanılarak Türkmenistan’a ve ardı ülkelere yapılan taşıma sayısı yıllık ortalama 5 bin civarında. Fatih Şener, Türkmenistan’ın Ro-Ro gemi fiyatlarında yapmış olduğu iyileştirmelerin yanı sıra; İran güzergahına göre makul maliyet farkı oluşacak şekilde yapılacak yeni indirimler ve iyileştirmeler ile bu güzergah üzerinden yıllık ortalama 20 bin aracın geçişinin sağlanması mümkün hale gelecek” dedi.

Türkmenistan Orta Asya'nın ana güzergahı oluyor

Fatih Şener, Türkmenistan’da çalışmaları süren yeni demiryolu hatları, otoyollar ve karayolu köprülerinin yakın zamanda devreye girmesiyle Türkmenistan’ın tarihi İpek Yolu’nda en avantajlı lojistik güzergah olacağını söyledi. Fatih Şener ayrıca, Aşkabat ziyaretinde taşımacılara transit kolaylıklar sağlayacak olan TIR sisteminde elektronik veri aktarımı, GPS sistemli güzergah ve araç kontrol konularında çalışmaların yürütüldüğünü aktardı. Şener, “Modern tesislerde görüştüğümüz Türk sürücülerinin de genel olarak memnuniyetlerini gözlemledik. Türkiye-Türkmenistan bağlantısının hızlı ve ucuz olabilmesi ve bu güzergahtaki örnek uygulamaların yaygınlaşması için Türkiye-Gürcistan- Azerbaycan-Türkmenistan gibi güzergah ülkelerinin yakın çalışmayı sürdürmeleri önem taşıyor” dedi.

bbbbbbbbbbbbb.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir