”Türk ekonomisi krizi daha esnek karşıladı”
Babacan, "uluslararası ekonomik kurumların da, Avrupa ülkeleri ekonomileri içinde, krizden en çabuk toparlanacak ülkelerin başında Türkiye'yi gösterdiğini" söyledi
PARİS - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerçekleştirilen yapısal reformlar sayesinde, Türk ekonomisinin dünyayı etkisi altına alan küresel krizi daha esnek karşıladığını söyledi.
OECD Bakanlar Konseyi Paris'de başladı. Bakanlar Konseyi toplantısında söz alan Babacan, küresel ekonomi ile üst düzey entegrasyon sağlayan Türk ekonomisinin, diğer gelişmekte olan ülke ekonomileri ile aynı tür sorunlarla karşılaştığı hatırlattı.
Babacan, buna rağmen özellikle 2002 yılında gerçekleştirilen yapısal reformların, Türk ekonomisini krize karşı daha dayanıklı kıldığını söyledi.
Babacan, 2002 yılında mali sistemin güçlendirilmesi ve yine aynı yıl bankacılık sisteminde yapılan reformların, Türk ekonomisini krizlere karşı daha dayanıklı hale getirdiğini ifade etti.
Ali Babacan, "uluslararası ekonomik kurumların da, Avrupa ülkeleri ekonomileri içinde, krizden en çabuk toparlanacak ülkelerin başında Türkiye'yi gösterdiğini" söyledi.
Başbakan Yardımcısı, hükümetin yapısal reformlar ve makro ekonomik hedeflerdeki kararlığı ile uzun dönemde ekonomide büyümenin tekrar sağlanacağını ifade etti.
Konuşmasında bütün dünyayı etkisi altına alan küresel mali krizi aşma çalışmalarına değinen Babacan, dünyanın modern tarihin belki en ciddi krizlerinden birisini yaşadığını söyledi.
Şu andaki en büyük önceliğin ekonomik toparlanmanın bir an önce sağlanması olduğunu belirten Babacan, bir sonraki hedefin ise uzun dönem ekonomik büyüme ve istikrarın tesisini sağlamak olduğunu vurguladı.
Babacan, bundan sonraki krizlere karşı koyabilmek için daha esnek küresel bir finans sisteminin oluşturulması gerektiğini belirtti ve uluslararası finansal kurumların da daha etkili bir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Ali Babacan, krizin aşılması için ülkelerin daha dikkatli ve aktif ekonomik politikalar izlemesinin gerekli olduğunu vurguladı. Ülkelerin, kriz ile birlikte giderek artan işsizlik oranı, mali dengelerini bozulması ve mali kurumlarının zayıflaması gibi sorunlarla karşılaştığını kaydeden Babacan, bu sorunların çözülmesine ilişkin görüşlerini OECD bakanlarıyla paylaştı.
İki gün sürecek toplantıların ana gündemini, küresel mali krize karşı alınacak önlemler oluşturuyor.
Mali istikrarın temini ve uzun dönemde sürdürülebilir büyümenin sağlanması için yapılacak çalışmalar, toplantılarda ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilecek.
OECD toplantısına katılan bakanlar, dünya ekonomisinin karşılaştığı sorunların aşılması için görüş alışverişinde bulunacak.
Ticareti ve yatırımlara karşı her türlü korumacılığın giderilmesine yönelik önlemler de toplantıların gündemine bulunuyor.