Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 995 TL

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TÜRK-İŞ, Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 995.3 TL, yoksulluk sınırını ise 3 bin 242 TL olarak belirledi. 

TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2013 Mayıs ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 995.3 TL, yoksulluk sınırını ise 3 bin 242 TL olarak belirlendi. 

Gıda harcaması tutarı, meyve-sebze hariç tutulduğunda bir önceki aya göre binde 3 oranında artış göstermesine karşın, yaş sebze-meyve hesaplamaya dahil edildiğinde bir önceki aya göre yüzde 1.69 oranında geriledi. 

Çalışanların geçim şartlarının enflasyondaki gerilemeye rağmen düzelmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 33.48 TL artış göstermiştir. Ücret gelirleri zorunlu giderleri karşılamaya yetmeyen ya da ücret gelirleri yaşam maliyetindeki artışın gerisinde kalan çalışanların hayat pahalılığı sorunları devam etmektedir. Bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay bin 120.8 TL olarak hesaplanmaktadır. Oysa aile unsuru dikkate alınmadan tek bir çalışan temel alınarak aylık net 773 TL olarak belirlenen asgari ücret gerçek geçim şartlarını yerine, işveren-devlet kesimi tarafından belirlenen sanal bir durumu yansıtmaktadır" denildi. 

Fiyatlarda artış bekleniyor
TÜRK-İŞ ve TÜİK gıda endeksindeki değişim izlendiğinde, son 12 ay itibariyle fiyatlardaki değişimin paralel olduğu görüldüğü belirtilirken, ancak baz etkisi nedeniyle fiyatlarda önümüzdeki aylarda yükselme eğiliminin görülmesi beklendiğine dikkat çekildi. 
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Mayıs 2013 ayı itibariyle "mutfak enflasyonu"ndaki değişim şöyle oldu: 
"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.69 oranında geriledi. 
Yılın ilk beş ayı itibariyle artış oranı yüzde 1.04 oldu. 
Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 7.56 oranında gerçekleşti. 
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5.39 olarak hesaplandı."