Türk iş insanlarından Kızılderililere konut

Türk- Amerikan İş Adamları Derneği (TABA/AmCham), Ulusal Amerikan Yerlileri Konutlandırma Konseyi (NAIHC) üyelerini ağırladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk- Amerikan İş Adamları Derneği (TABA/AmCham) tarafından NAIHC'nin iki üst düzey yetkilisi onuru verilen yemekte Ulusal Amerikan Yerlileri Konutlandırma Konseyi (NAIHC) yetkilileri, geçen yıl ABD'deki Kızılderili kabilelerde yeni, yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı konut inşa etmek için sektör profesyonellerine verilen eğitime destek olmak amacıyla bağışta bulunan TABA/AmCham'e teşekkürlerini sundu.  

TABA/AmCham Genel Sekreteri Oliver Myers, programdaki konuşmasında, Amerikan yerlilerine yapılan yardımların bölgedeki projelerinin yürütülmesi ve bölgenin korunması adına harcanacağını belirterek, "Türkiye ile Kızılderililer arasında tarihe dayanan bir bağlantı var" dedi. 

 NAIHC Üyelik Koordinatörü Bernadette EchoHawk ise kızılderili kabilelere eğitim programı ve teknik asistanlık desteği verdiklerini anlattı. EchoHawk, eğitim progrmlarına verdiklerini öneme dikkati çekerek, desteklerinden dolayı TABA/AmCham'e teşekkür etti. 

Ho-Chunk Kabilesi Konutlandırma ve Topluluk Geliştirme Ajansı Genel Direktörü Mark Butterfield ise topraklarının "ev verme" vaadiyle ellerinden alındığını ifade ederek, "Biz de bu söz üzerine sahip olduğumuz topraklardan vazgeçtik. Bize sağlık hizmeti, ev ve gelir sağlamaya yönelik söz vermişlerdi. Ama bu sözlerin hiçbirini tutmadılar. Daha sonra ev yapmamız için bize para yardımı yapmaya başladılar. Bunun üzerine biz her yıl yeni ev yapıyoruz ancak yeteri kadar ev yok" diye konuştu. 

Butterfield, 7 bin kişilik küçük bir kabile olduklarını ve kırsal bölgelerde yaşadıklarını belirterek, bölgede endüstrinin çok fazla gelişmediğini ve çok az iş imkanı bulunduğunu anlattı. 

Bu sebeple insanların ev almasının çok zor olduğuna ve buna ek olarak bir takım yasal zorlukların da bulunduğuna dikkati çeken Butterfield, şunları kaydetti: 

"Biz 40 kişilik bir grubuz. Yakın zaman önce küçük bir finans merkezi açtık. Ev yapmak için malzemelerin satıldığı küçük bir dükkanımız var. Küçük bir grubuz ama ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmeye, büyütmeye çalışıyoruz. Kabileler, ekonomilerini geliştirmek için her imkanı deniyor. 

Türkiye ile kabileler arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ekonomik ilişkilerin canlanması sağlanabilir. Her kabile kendine göre bir şey üretiyor, çoğu kabile sanatsal işler yapıyor. Bu ürünler üzerine ekonomik ilişkiler kurabiliriz. Bizim ev yapmak için kullandığımız bazı malzemelerin, Türkiye'den geldiğini yeni öğrendim. Bu ilişkilerin artmasının, farkındalığı da arttıracağına inanıyorum. Türkiye'nin bize katkılarını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Kızılderililer, Amerikan kanunlarıyla sınırlı değil, belirli bir bağımsızlığımız var. Bu yüzden ekonomimizi güçlendirmek için her türlü imkanı değerlendirmeyi istiyoruz."