Türk ve Slovak işadamlarına TOBB ev sahipliği yaptı

Slovakya Başbakanı Fico, AB'nin daha fazla büyümeyi kaldırmayacağı görüşüne katılmadıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Slovakya Başbakanı Robert Fico, AB'nin genişlemesini desteklediklerini ve AB'nin daha fazla büyümeyi kaldırmayacağı görüşüne katılmadıklarını söyledi.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Slovakya Başbakanı Fico ve beraberindeki Slovak özel sektör heyeti, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıya katıldı.

Slovakya Başbakanı Fico, burada yaptığı konuşmada, Slovakya'nın AB'nin genişlemesini desteklediğini ifade ederek, AB'nin daha fazla büyümeyi kaldırmayacağı görüşüne katılmadıklarını belirtti. Konuk Başbakan, Avrupa'nın parçası olan her ülkenin gerekli koşulları sağladığı takdirde AB'ye girme hakkının saklı tutulması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile AB arasında yakın bir gelecekte enerji faslının açılacak olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Fico, çünkü Türkiye'nin enerji güvenliğinin temin edilmesinde önemli rol oynayacağını kaydetti.

"Vefa borcumuzu unutmadık"

Fico, Slovakya'nın NATO'ya üye olması konusunda Türkiye'nin sağladığı koşulsuz desteği de unutmadıklarını belirtti.

Ekonomik küresel krize de değinen Fico, bu kapsamda hükümetlerin çok sayıda tedbir aldığını söyledi. Hükümetlerin yükümlülüklerinin iş ortamı için sağlam ve yasal bir ortamın sağlanması olduğunu dile getiren Fico, "Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti arasında imzalanacak 'Yatırımların Karşılıklı Olarak Desteklenmesi ve Korunması Anlaşması' ile her iki ülkede iş ortamlarının gelişmesine katkıda bulunmaya çalışacağız" dedi.

Slovakya'daki ilk Türk yatırımının 2005'te gerçekleştiğini belirten Fico, Türkiye'nin ve Slovakya'nın yatırımlarına ilişkin bilgi verdi.

Slovakya'nın 1 Ocak 2009'dan itibaren ortak para birimi uygulamasına geçtiğini hatırlatan Fico, çeşitli derecelendirme kuruluşlarının avro para biriminin Slovakya'da kullanılmaya başlamasının gelecek açısından son derece önemli olduğunu belirttiklerini söyledi. Bu konudaki bir analize değinen Fico, "Bu analize göre Slovakya yabancı yatırımı çeken bir numaralı ülke konumunda olacaktır" dedi.

"İlginç ve perspektif sunan bir piyasa"

Fico, uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşılırsa Türkiye'nin Slovakya için "ilginç ve perspektif sunan bir piyasa" olduğunu kaydetti.

Slovakya'da enerji, otomotiv, mühendislik ve kimya sanayi gibi alanların iş adamları için önemli potansiyel barındırdığını ifade eden Fico, Türk iş adamlarının bu alanlarda yatırım yapabileceklerini söyledi.

İki ülke arasında 2008 yılında karşılıklı cironun yaklaşık 1 milyar avroya ulaştığına işaret eden konuk Başbakan, şöyle konuştu:

"Slovakya'nın Türkiye gibi büyük bir ülkeyle aktif bir bilançosunun olması da bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Bildiğim kadarıyla Türkiye 70 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip. Slovakya'nın nüfusu ise yaklaşık 5,5 milyon. Bizim bu kadar büyük bir ülkeyle aktif bir ticaret bilançomuzun olması son derece sevindirici. Bu aktif olan alanlar ise demir çelik, elektrik kaynakları, cihazlar, makine, boylerler, mekanik ekipman, araçlar, gemiler, tekneler, plastik materyaller, kağıt ve karton alanları."

Fico, Slovakya'da tanınan Türk ürünlerinin ise daha çok kamyonlar, elektrikli cihazlar, televizyon, kablolar, radyo ve telefon, anahtarlar, kıyafet, demir çelik ürünleri, makine ve meyve olduğunu kaydetti.

Şimşek: Türkiye, AB için katma değer sağlayan bir taraf olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde verdiği destekten dolayı Slovakya hükümetine teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Türkiye'nin özellikle son birkaç yılda politik, ekonomik ve sosyal dönüşümünde önemli ilerlemeler katettiğini ifade eden Şimşek, "İnanıyorum ki Türkiye, AB için katma değer sağlayan bir taraf olacaktır ve üye devletler de bunu takdir edecektir" dedi.

Türkiye'nin genç nüfusa ve son derece canlı özel sektöre sahip, gelişmiş bir girişimci kültürünün olduğunu ifade eden Şimşek, bütün bunların uzun vadede Türkiye'nin potansiyel gücünü ortaya koyduğunu söyledi.

İki ülke iş adamlarının bir araya getirilmesinin, onlara doğru perspektifi ve doğru vizyonu sağlayacağını anlatan Şimşek, "Böylece güçlerimizi bir araya getirerek sadece Slovakya'da ya da Türkiye'de iş yapma konusunda değil aynı zamanda fırsatları üçüncü ülkelerde yakalamak ve buralarda yerine getirmek konusunda da bir imkanla karşı karşıyayız diye düşünüyorum" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu: Haritası çıkarılmamış topraklar

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da küresel ekonomide önceden benzeri yaşanmamış gelişmelerin meydana geldiği bir dönemden, "haritası çıkarılmamış topraklardan" geçildiğini söyledi. Küresel krizin, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkeleri olumsuz etkilediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, küresel ticaret hacminin 2009'un ilk 6 ayında yüzde 12 oranında azaldığını ifade etti.

Dünya ekonomisinde, kriz öncesine göre daha yavaş bir büyümenin yaşanması olası göründüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, bu yeni dönemde tüm ülkelerin, birbirleriyle işbirliği yapmak ve diğer ülkelerin görüşlerini dinleme konusunda daha açık olmaya ihtiyaç duyacaklarını söyledi. Bu çerçevede, Türk-Slovak ekonomik ilişkileri için de yeni bir vizyon oluşturmak gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"İkili ticareti yavaşlatmak, içine kapanık politikalar izlemek, bizleri daha da geriletir. Biz krizi aşma çarelerini birlikte düşünmeli, birlikte adım atmalıyız.

Bu çerçevede, 2008 yılında 1,2 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin, küresel ticari faaliyetlerdeki genel olumsuz eğilimin ve iç daralmanın da etkisiyle, 2009 yılının ilk 8 ayında 615 milyon dolara düşmüş olmasına tabii ki üzüldük. Gerek Türkiye gerekse Slovakya güçlü ekonomilere sahiptir. Bu itibarla kısa süre içerisinde, ticaretimizi çeşitlendirerek dengeleyeceğimize ve en az 3 milyar dolara çıkabileceğimize yürekten inanıyoruz."

Gökçe: İki ülke arasındaki ticari ilişkiler 1 milyar dolara ulaştı

Türk Slovak İş Konseyi Başkanı Akay Gökçe de ekonomik krize rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 2008'de 1 milyar dolara ulaştığını, 2009 yılı sonu itibariyle 1,5 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini söyledi.

Slovakya ile Türkiye'nin Avrupa'nın ekonomik gelişimi açısından çok önemli bir ortak noktaya sahip olduğunu belirten Gökçe, şunları kaydetti:

"IMF Sonbahar 2009 Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, 2010 yılında 42 Avrupa ülkesi arasında Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkelerinin yüzde 3,7 büyüme oranı ile Türkiye ve Slovakya olacağı tahmin edilmektedir. Bu oran, yüzde 1,7 olarak tahmin edilen Avrupa ekonomileri ortalama büyüme hızının iki katından fazlasıdır. Bu ekonomik performans ile birlikte Türk şirketlerinin Slovakya'da, Slovak şirketlerinin Türkiye'de yapabileceği çok çeşitli işler ve bakir alanlar mevcuttur."

Konuşmaların ardından, İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) Genel Sekreter Yardımcısı Beratiye Öncü ile Slovak Yatırım ve Ticaret Kalkınma Ajansı (SARIO) Direktörü Juraj Kiesel İGEME-SARIO İşbirliği Protokolünü imzaladı.