Turkcell ve Vodafone’un kadın projeleri dünyaya örnek oldu
Vodafone Türkiye ve Turkcell, kadın projelerini BM’nin toplantılarında anlattı. Projeler tüm dünyadan gelen katılımcılardan büyük ilgi gördü.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK - Türkiye’nin iki cep telefonu operatörü Turkcell ve Vodafone’nun kadına yönelik projeleri, Birleşmiş Milletler aracılığıyla tüm dünyaya örnek gösterildi. Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi tarafından organize edilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” (Women’s Empowerment Principles - WEPs) etkinliğinde Turkcell Türkiye’yi temsil etti. BM Kadın Statüsü Komisyonu’nun 57. Toplantısı kapsamındaki panelde ise Vodafone Türkiye’nin Teknolojide Kadın Hareketi Projesi, dünyaya tanıtıldı.
Vodafone’dan teknoloji desteği
BM, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarını savunmak amacıyla her yıl Kadın Statüsü Komisyonu aracılığıyla düzenlenen “Kadınların Teknolojiyle Güçlenmesi” konulu panelde, kadının potansiyeli ve bunun nasıl ortaya çıkarabileceği konuşuldu. Panelde “en iyi uygulama” örneği olarak tanıtılan ve ilk yılında 1.300 kadına ulaşan Vodafone’un Teknolojie Kadın Hareketi Projesi, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Panelde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Türkiye olarak dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma hedefimiz var. Bunun için en büyük gücümüz beşeri sermayemiz. Bizim ülkemizin altını yok, petrolü yok, doğalgazı yok. Bizim ülkemizin Serpil Timuray’ları var. Diğer bir değişte kadınımızın gücü
ihmal edilemeyecek kadar büyük. Kadının teknoloji ile güçlenmesi ise çağımızda değişimin anahtarı. O nedenle ‘Teknolojide Kadın Hareketi Programını’ çok önemsiyoruz” dedi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da Teknolojide Kadın Hareketi Projesi ile kadınların gücüne teknolojiyle güç katarak yetkin girişimcilere dönüşmelerini ya da hali hazırdaki girişimlerini geliştirmelerini, hatta bu sayede dünyaya açılmalarını sağlamayı hedeflediklerini anlattı. Timuray, “Eğitim ve teknoloji desteğimizle, iş fikri veya istihdam ihtiyacı olan yüzlerce kadınımız, sosyal ve ekonomikhayatta söz sahibi oluyor. Kadın teknolojiyi kullanarak ekonomik olarak daha da güçlenebilir. Böylece zorlukların üstesinden daha kolay gelebilir ve daha iyi mücadele edebilir” diye konuştu.
Turkcell dünyaya Kardelenler’i anlattı
İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Paul Seger’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşma yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, “Kadınlarımıza daha iyi bir hayat sunmak, geleceğimizi - çocuklarımızı garanti altına almak demek. Her alanda fırsat eşitliği sağlamak için teknolojimizle, yarattığımız istihdamla, sosyal sorumluluk projelerimizle kadınların yanındayız. 2 yıl evvel, Kardelenlerimiz’i anlatmak için Birleşmiş Milletler’deydik. Şimdi geriye dönüp baktığımda sadece son iki 2 yılda bile bu yönde birçok yeni projeye imza attığımızı mutlulukla söyleyebilirim. Dar gelirli girişimci kadınlarımıza destek vermek için hayata geçirdiğimiz ve teknolojimizle zenginleştirdiğimiz Ekonomiye Kadın Gücü projemiz, kadına yönelik şiddete ‘dur’ demek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla yaptığımız işler, İşte Eşitlik manifestosuna attığımız imza ile verdiğimiz söz ve şirket içinde yakaladığımız yüksek kadın çalışan oranı, kadın dostu İnsan Kaynakları uygulamalarımızla ülkemizde ve dünyada parmakla gösterilir hale geldik. Bugün ‘Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye’ bakış açımızla yeniden Birleşmiş Milletler etkinliklerinde Türkiye’yi temsil etmekten onur duyuyoruz” dedi.
Turkcell 2012 yılında, ekonomik üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliğine giderek cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadın Gücü adlı seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiş oldu.