Türkiye 14 ay sonra ilk kez AB’yi yakaladı

Türkiye, bir önceki aya göre AB-28’de perakende güveni en çok artan ülke, geçen yılın aynı dönemine göre ise en çok artan 3. ülke oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Perakende Güven Endeksi (TEPE), şubat ayında yükselmeye devam etti. Tedarikçilerden sipariş ve istihdam beklentilerinde de bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre artış yaşandı. Geçen yıla göre işlerin durumunda hem Şubat 2014’e hem de Ocak 2015’e göre artış yaşandı. AB-28’de de perakende güveni şubat ayında düştü. Türkiye, Aralık 2013’ten bu yana ilk kez AB-28 perakende güveninden daha yüksek değer aldı.

2015 yılına yükselerek giren TEPE, şubat ayında -0,6 puan değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 7,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8,3 puan yükseldi. TEPE’nin bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükselmesinde mevcut stok düzeyindeki azalış etkili oldu. TEPE’nin artışında geçtiğimiz 3 aya göre işlerdeki toparlanma algısındaki artış da etkili oldu.

2015 yılına yükselerek başlayan önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Şubat 2015’te 13 puan oldu. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Şubat 2014’e göre 1,6 puanlık düşüş yaşanırken, Ocak 2015’e göre ise 0,8 puanlık artış yaşandı.

Şubat 2015’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 52,9’u önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,1 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 27 olarak belirlendi.

Geçen yılın aynı dönemi

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Şubat 2015’te -22,4 puan değerini aldı. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Ocak 2015’e göre 11,1 puanlık, Şubat 2014’e göre ise 22 puanlık artış oldu.

Şubat 2015’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 21,9’u geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 48,6 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 29,5 oldu.

Perakende güveninde Şubat 2015’te alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, en fazla artış “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) sektöründe oldu. Bu sektörü, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörleri izledi. Bu 3 sektördeki artış ortalama artışın üzerinde oldu. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “motorlu taşıtlar” sektörlerindeki artış ortalama artışın altında kaldı. “Mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü ise geçen yıla göre düşüş yaşanan tek sektör oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında hem Şubat 2014’e göre hem de Ocak 2015’e göre, “mevcut stok düzeyinde” azalış olurken, “geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda” ve “önümüzdeki 3 aydaki sipariş, istihdam beklentilerinde” artış yaşandı. Ocak 2015’e göre tüm göstergelerde artış yaşanmıştır.

14 ay sonra ilk kez

AB-28 Perakende Güven Endeksi, Şubat 2015’te -1,0 puan değerini aldı. AB-28’de bir önceki aya göre 2,2 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,4 puanlık düşüş oldu. Türkiye hem geçen yılın aynı dönemine hem de bir önceki aya kıyasla AB-28’den ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28’de perakende güveni en çok artan 3., bir önceki aya göre ise en çok artan ülke oldu.

AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Slovenya’nın şubat ayında geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Slovenya’yı, İspanya, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti takip etti. İngiltere, Finlandiya ve Belçika geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan ülkeler oldular. Bir önceki aya göre en fazla artış Türkiye’de yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi, geçen yıla ve bir önceki aya göre Euro Bölgesi’ne oranla daha kötü performans sergiledi.

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Şubat ayında TEPE -0,6 puan değerini alırken, KOPE 5,8 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 10,5 puan, TEPE ise 8,3 puan yükseldi. KOPE, bir önceki aya göre ise 2,9 puan yükseldi. Konya perakendesi, şubat ayında hem Türkiye genelinden ve hem de AB-28’den daha iyi bir değer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir