Türkiye algısını yükseltmek için ihracatçı, İngiliz şirket ile anlaştı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye algısını güçlendirmek amacıyla 10 tanıtım grubunun birleştirilmesi için çalışma başlatıldığını açıklayarak, yurtdışındaki imajı yükseltmek için bir İngiliz şirketle anlaştıklarını kaydetti.
Sedat ALP
GÜRE - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ekonomi Bakanlığı ile birlikte, yurtdışında Türkiye algısını güçlendirmek üzere 10 gıda tanıtım grubu arasında sinerji yaratacak bir çalışma yürütüyor. Bu konuda bir İngiliz şirketi ile anlaştıklarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, " Yurtdışında daha düşük algılanan Türkiye algısını yükselteceğiz" dedi.
Akhisar ve Ayvalık'tan sonra zeytin sezonun bir hasat şenliği de Edremit Güre'de gerçekleşti.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği hasat şenliği kapsamında sektörün geleceğine yönelik stratejilerin tartışıldığı bir toplantı düzenlendi.
Adrina Otel'de düzenlenen '2023 İhracat Hedefleri Çerçevesinde Zeytin ve Zeytinyağı" konulu toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gıda ürünlerinde Türkiye algısını güçlendirmek için 10 tanıtım grubunun birleştirilmesine yönelik çalışma yapıldığını açıkladı.
Büyükekşi, sektörün 2023 hedefinin 3.8 milyar dolar ihracat olduğuna dikkat çekerek, " Bu karar gerçekçi bir hedeftir. Sektör beraberce 2023 hedefine rahatlıkla kavuşacaktır" dedi.
Sektörün DİR'den kaynaklı sorununun kendisini iyi tanıtamamasına bağlayan Büyükekşi, tanıtım gruplarının çalışmalarında TİM'in de yapacağı önemli katkılar olacağını vurgulayarak, "Gıda ile ilgili tanıtım gruplarının birlikte çalışarak sinerji yaratacağına inanıyoruz. Bakanlıkla birlikte, 10'a yakın tanıtım grubunu Türkiye markası algısı yaratmak için birleştirecek önemli bir çalışmaya başlıyoruz. Güçlü bir Türkiye algısı yaratmak için bir İngiliz şirketi ile anlaştık. Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, ihracatçılar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak en başarılı şekilde bu çalışmayı yapacağız. Türkiye'nin daha düşük algılanan yurtdışı imajını yükselteceğiz" dedi.
Aralık'ta Ar-Ge ve İnovasyon haftası düzenleniyor
[PAGE]Aralık'ta Ar-Ge ve İnovasyon haftası düzenleniyor
Büyükekşi, zeytin ve zeytinyağında bu yılın 10 ayında ihracatın yüzde 5 arttığını, bu yıl da daha hızlı çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, katma değeri arttırmak için bundan sonra inovasyon ve Ar-Ge'ye daha fazla önem verileceğini vurgulayarak, şunları söyledi: " Bu yıl 17 sektörde tasarım, 7 sektörde proje Ar-Ge yarışmaları yaptırdık. Bunları taçlandırmak için 6-8 Aralık'ta Türkiye'de İnovasyon Haftası düzenliyoruz. Dünyaca ünlü 11 kişiyi bu etkinliklere getiriyoruz. www bulan Berners Lee, Obama'nın inovasyon danışmanı Stephen Brobst, ünlü kuantum fizikçisi Kenneth W. Ford'u getiriyoruz. Boing 787'nin tasarımcısı ve Microsoft'un önümüzdeki 10 yılını tasarımlayacak kişiyi getiriyoruz. Başbakan, Ekonomi Bakanı, Kalkınma Bakanı, AB Bakanı da katılacak. 52 Ar-Ge merkezi, 28 tekno park, 10 bin katılımcı bekliyoruz. İstanbul Kongre Merkezi'nde 3 gün sürecek kongreye katılım ücretsiz olacak."
Zeyinyağı üretimi 3 yılda 500 bin tona çıkacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli de Türkiye'nin AB sürecinde avantajlı ürünlerini belirlemek için yaptıkları etki analizinde, 150 ürün içinde zeytinyağı ve sütü stratejik ürün olarak belirlediklerini söyledi. Şelli, Türkiye'de son yıllarda zeytin ağacı varlığının 99 milyondan 170 milyon çıkarıldığını, şu anda sofralık zeytinde üretimin 450 bin ton, tüketimin 340 bin ton, ihracatın 70 bin ton olduğunu kaydetti. Zeytinyağında ise üretimin 200 bin ton, tüketimin 145 bin ton, ihracatın ise 15-20 bin ton civarında olduğunu aktaran Şelli, "Hali hazırda 162 milyon ağaç sayımız var. 130 milyon verim veriyor. 32 milyon da son 4-5 yılda dikildi, verime girecek. Sonuç ne olacak? Esasında tartışılması gereken nokta; önümüzdeki 3 yıl içinde zeytinyağı üretimimiz 200 bin tondan 500 bin tona çıkacak" diye konuştu.
Bu tablo içinde tüketimin artırılmasının şart olduğunu vurgulayan Şelli, Türkiye'deki kişi başı 1.5-2 kilogram olan tüketim miktarını 5 kilograma çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel ise, zeytin ve zeytinyağında üretim artışına paralel ihracatta marka ve pazar desteği verdiklerini belirterek, "500 bin ton üretime ulaştığımızda bunun en az 200 bin tonunu ihraç edebilmemiz gerekiyor. Hedef pazarımız Çin. Bugün 30 bin ton tüketimden bahseden bu ülke yakın bir zamanda 100- 200 bin ton tüketime ulaşacak. Bu pazarda etkin bir biçimde rol almamız gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Ekonomi Bakanlığı olarak 1 kilogramın altındaki ambalajlı zeytinyağı ihracatına tonda 650 dolar destek sağladıklarını belirten Şenel, küçük ambalajlı ürün ihracatının artmasını arzuladıklarını ifade etti.
Zeytinyağına 1 TL pirim
TİM Başkan Vekili ve Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye'nin 2023 yılı hedefine ulaşması için üreticinin rekabetçi olmasını sağlayacak prim sistemi gerektiğini, prim verilmeyen sofralık zeytine 20 kuruş, zeytinyağına ise 1 TL prim verilmesi gerektiğini ifade etti.