”Türkiye, barışı füzeyle değil, istihdamla yakalayabilir”

TGSD Başkanı Nakkaş, hükümetin ABD'den Patriot füze sistemleri alma planını sert bir dille eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, Türkiye'nin barış ve istikrarı milyarlarca dolarlık yeni füze sistemleriyle değil, üretim ve istihdam yatırımlarıyla yakalayabileceğini bildirdi.

Nakkaş, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin yaptığı ithalattan Türkiye'nin aldığı payın son 10 yılda sürekli gerilediğini, ABD ile askeri ve siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkilerin de geliştirilmesi için çaba harcanması gerektiğini belirtti.

ABD'nin siyasi ve askeri beklentileri karşısında Türkiye'nin de mutlaka ticaretin artırılması ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi beklentilerini masaya koyması gerektiğini vurgulayan Nakkaş, şunları kaydetti:

"ABD'nin 2000 yılında 1,1 trilyon dolar olan ithalatı, 2008 yılında neredeyse iki kat artarak 2,1 trilyon dolara çıkmıştır. Ancak iki ülke arasındaki ticarete bakıldığında ABD'nin hızla artan ithalatı içinde Türkiye'nin ihracat payı düşmüştür. 2000 yılında 3,14 milyar dolar olan ihracatımız 2008 yılında 4 milyar dolar olmuş, buna karşın ABD'nin toplam ithalatından aldığımız pay binde 28'den binde 20'ye gerilemiştir. 2001 sonrası ABD için Türkiye'nin önemi artarken, Türkiye'nin ticari önemi veya ticaretin önemi azalmıştır. Türkiye yeni oluşan koşullar içinde bunu tersine çevirmelidir."

Nakkaş, ABD'nin 2000 yılından bu yana ithalatının iki kat artış göstermesine karşın, Türkiye'nin bu ülkeye ihracat payının sürekli gerilediğine dikkat çekerek, "Türkiye, barış ve istikrarı milyarlarca dolarlık yeni füze sistemleriyle değil, üretim ve istihdam yatırımlarıyla yakalayabilir" ifadelerini kullandı.

"Gerçek işsizlik yüzde 20'lerde"

Türkiye'de yüzde 14 olarak açıklanan resmi işsizlik oranının gerçekte yüzde 20'ler düzeyinde olduğunu, genç çalışan nüfusta işsizliğin yüzde 25'lere  dayandığını savunan Nakkaş, şunları ifade etti:

"10-15 milyar dolar planlanan bütçe açığının şu an da 65 milyar olduğu bilinmektedir. Bu durum vaat edilerek açıklanan teşvik paketlerinin ve devlet desteklerinin işlemez hale geldiği bir fiili çözümsüzlük durumu  yaratmaktadır. Türkiye'nin artan nüfus oranı ile birlikte mevcut istihdamı koruyabilmesi için her yıl en az yüzde 5 büyümesi gerekmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dile getirdiği gibi ekonomik kalkınma ve sosyal barış  projelerinin  terörle mücadele en önemli araçlar olduğu genel de kabul gören bir gerçektir. Anılan bir kaç milyar dolara yakın füze alımının yanında, terörün yoğun olduğu Irak sınır bölgesine ekonomik açılım gerçekleştirilmesi öncelikli ve kaçınılmaz olarak görülmektedir."