‘Türkiye G20’nin daimi başkanı olsun’ diyorlar

G20 Türkiye Dönem Başkanlığı’nda çalışmalar tüm hızıyla sürerken, Türkiye Sherpası Ayşe Sinirlioğlu, bütün ülkelerin Türkiye’nin başkanlığından memnun olduğunu ve ‘Keşke Türkiye daimi başkan olsa’ esprilerinin yapıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN - İSTANBUL

G20 Türkiye Dönem Başkanlığı, seçim süreci ve koalisyon tartışmalarına rağmen tam hız sürüyor. Bugüne kadar Türkiye başkanlığında 40 teknik toplantının yapıldığını anlatan Türkiye Sherpası Ayşe Sinirlioğlu, “Bütün ülkeler Türkiye’nin başkanlığından çok memnun. ‘Keşke Türkiye daimi başkan olsa’ yolunda esprileri çok sık işitiyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor” ifadesini kullandı. Kasımda Antalya’da yapılacak G20 Zirvesi’ne kadar Türkiye başkanlığında düzenlenen teknik toplantı sayısı 70’i bulacak. Toplantılar sadece İstanbul ve Ankara’da değil, Kapadokya, İzmir, Bodrum gibi farklı bölgelerde de düzenleniyor. 

Başarıya odaklanmış bir ajanda ve net yol haritası ortaya koyduk 

Bir grup basın mensubu ile bir araya gelen ve G20 başkanlığımız döneminde yapılanları paylaşan Ayşe Sinirlioğlu, Türkiye başkanlığının başarısının nedenlerini şöyle ortaya koydu: “Odaklanmış bir ajanda ve net bir yol haritası koyduk ortaya. G20 bir talkshow, konuşup gidiyorlar gibi yanlış bir algı vardı. Biz somut eylem planları ve bu planların gerçekleşmesini izlemeyi, hesap verilebilirliği getirdik. Ayrıca kapsayıcılık yaklaşımımız büyük takdir topladı. İlk kez üye olmayan ülke büyükelçilerini toplayıp, G20 ülkelerinden ve bu toplantılardan neler beklediklerini sorduk.” 

Türkiye'nin vurduğu en önemli damga Kadın20'nin kurulması 

“Sorunlar küresel, o zaman çözümler da küresel olmalı” diyen Türkiye, G20’nin dünyanın düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerine karşı daha sorumlu bir bakışı olması gerektiğini benimsiyor. Türkiye’nin G20 Başkanlığı'nda vurduğu en önemli damgalardan biri de Kadın20’nin kurulması oldu. “Çok kolay bir süreç olmadı” diyen Ayşe Sinirlioğlu, Türkiye’nin G20 tarihindeki ilk enerji bakanları zirvesinin düzenleneceğini, ‘enerjiye erişim hakkı’ konulu bu toplantıda özel olarak Sahraaltı Afrika’da yaşanan sorunların ele alınacağını da anlattı. Gıda güvenliği konusunu alan tarım bakanları toplantısı ise Fransa’dan sonra ilk kez Türkiye’de yapılmış. KOBİ’ler de Türkiye başkanlığında merkezde. Bu dönemde Uluslararası Ticaret Odası ile işbirliği halinde Dünya KOBİ Forumu oluşturuldu. Türkiye Sherpası Ayşe Sinirlioğlu, G20 başkanlığımız sırasında G20 üyesi ülkelerle düşük gelirli ülke temsilcilerinin mümkün olan her vesile ile biraraya getirilmelerine özel çaba sarf ettiklerini söyledi.

Zirvede Başbakan Yardımcısı Babacan’ın durumu... 

Ayşe Sinirlioğlu’nu Türkiye Sherpası olarak, G20 Türkiye Başkanlığı’nda özel çaba ve emeği olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan seçmiş. Sinirlioğlu süreci şöyle anlattı: “Madrid büyükelçisiydim. Dışişlerinde hep ekonomiye odaklandım. Başbakan Yardımcımızın Dışişleri Bakanlığı döneminde, Romanya’ya bu ekonomik derinleşmem sonrası tayin edildim. Sonra kendisi tarafından Türkiye Sherpası olarak tayin edildim. Ancak seçildiğimde bu görevin bu kadar büyük bir mesuliyet olduğunu bilmiyordum.” Sinirlioğlu’na seçimler sonrası yeni bir hükümet kurulması halinde Türkiye’de yapılacak G20 Zirvesi’nde Ali Babacan’ın konumunu sorduk. Ayşe Sinirlioğlu, konunun siyasi olduğunu belirterek, durumun kurumsal bir şekilde çözüleceğini söyleyip net bir yanıt vermekten kaçındı.

Büyüme hedefinde revizyon sinyali 

G20 ülkelerinin hedefi güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme. Bu hedefe ulaşmak için Türkiye, başkanlık döneminde ‘çözüme kadınları, gençleri, KOBİ’leri de dahil edelim’ yaklaşımı getirdi. G20 ülkeleri geçen yılki zirvede 5 yıl içinde küresel ekonomik büyümeyi yüzde 2.1 artıracaklarını taahhüt etmişti. Bu artış, dünya ekonomisine Hindistan ekonomisinin büyüklüğüne eşit oranda, 2 trilyon dolar değerinde ilave katkı sağlayacak. Ancak geçen dönemde görüldü ki büyümeler beklentilerin altında kalacak. Sinirlioğlu, “O noktada bir revizyon gerekecek gibi görünüyor. Ancak oranı dağil, bu orana ulaşmak için yapılması gereken adımları revize etmek masaya gelebilir” ifadesini kullandı. Büyüme hedefi nde istihdamın artırılması kilit olarak görülüyor. Burada kadın istihdamını artırmaya özel önem veriliyor. Kadınlarla erkeklerin işgücüne katılımındaki farkı 2025'e kadar yüzde 25 azaltma taahhüdünü izlemek önem taşıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir