”Türkiye, gıda üretiminde önemli bir üs olacak”
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Türk-Bahreyn İş Forumu açılışında konuştu
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye gerek ülkesinde gerek bölgesinde gıda üretimi noktasında çok önemli bir üs, çok önemli bir merkez haline gelecektir" şeklinde konuştu.
Türk-Bahreyn İş Forumu, TOBB-ETÜ'de toplandı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin kapılarının sonuna kadar Bahreynli işadamlarına açık olduğunu kaydetti.
Türkiye'de yabancı yatırımcılar için çok büyük kolaylıklar bulunduğunu belirterek bundan Bahreynli işadamlarının yararlanmalarını isteyen Çağlayan, Türkiye'de yatırım yapacak Bahreynli işadamlarına Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Bakanlığının yol göstereceğini kaydetti.
Türkiye'de son 5 yıldaki başarılar hakkında görüşlerini aktaran Bakan Çağlayan, Türkiye'nin özellikle özel sektör eliyle büyük büyümeler gerçekleştirdiğini belirterek, hükümet adına özel sektör ve Odalar Birliği'ne teşekkür etti. Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi haline gelmesinde yapılan yapısal reformların yanı sıra Türk özel sektörünün de büyük katkısı bulunduğuna işaret eden Çağlayan, halen devam eden yapısal reformlar nedeniyle Türkiye'nin önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini anlattı.
İki ay önce çıkan Ar-Ge Teşvik Yasası ile İstihdam Paketlerindeki düzenlemelere de değinen Çağlayan, yeni açıklanan GAP Eylem Planı hakkındaki görüşlerini de dile getirdi. Eylem planı çerçevesinde 4 yıl içinde yaklaşık 25 milyar dolar tutarında harcama yapılacağına işaret eden Bakan Çağlayan, plan kapsamında binlerce dönüm arazinin tarıma elverişli hale getirileceğini, bir yandan enerji üretimi yapılırken, altyapı ve yol yatırımlarının gerçekleştirileceğini kaydetti.
Dünyada gıda güvenliğinin giderek sıkıntıya girdiği, enerji ve gıda fiyatlarının ciddi anlamda enflasyona neden olduğu bir ortamda Türkiye'nin gerek ülkesinde gerek bölgesinde gıda üretimi noktasında çok önemli bir üs, çok önemli bir merkez haline geleceğini belirten Çağlayan şunları kaydetti:
"Bu noktada Bahreyn'li iş adamlarımızın gıda, hayvancılık ve tarım konusunda, yatırım destekleri noktasında GAP projesiyle ilgilenmelerini özellikle dikkate sunmak istiyorum. Yine 1 Ekim'de TBMM'ye sunulması ile beraber Bakanlığım tarafından hazırlanan OSB Kanunu Çerçevesinde tarım ve hayvancılık konusu başta olmak üzere birçok alanda, ticari ve sınai alanlarda yeni OSB düzenlemelerimiz söz konusu olacaktır."
Bahreyn Sanayi ve Ticaret Bakanı Fakhro
Bahreyn Sanayi ve Ticaret Bakanı Abdullah Fakhro da konuşmasında, Bahreyn'de son birkaç yılda pek çok konuda önemli adımlar atıldığını kaydetti. İki ülke arasında Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalandığını hatırlatan Fakhro, çimento ve demir çelik konusunda bir mutabakat zaptı imzalanması, bayındırlık konusunda mutabakata varılmasının iki ülke ticaretinin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
"Türk işadamlarının Bahreyn'de, Bahreyn'li işadamlarının da Türkiye'de yatırım yapması için elimden geleni yapacağım" diyen Fakhro, Körfez İşbirliği Konseyi ile imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması'nın ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayacağını söyledi.
Türk işletmeleri ile işadamlarını Bahreyn'de yatırım yapmaları konusunda teşvik etmek istediğini de belirten Fakhro, Bahreyn İş Konseyi'nin buna katkı sağlayacağını anlattı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, KKTC'nin haksız ekonomik izolasyonlar altında olduğuna işaret ederek, bu izolasyonların aşılmasında ve özellikle yatırım konusunda Bahreynli işadamlarının KKTC'yi bir yatırım üssü olarak tercih etmeleri noktasında her türlü desteği vereceklerini kaydetti. Türk iş dünyası olarak işbirliğine hazır olduklarını da belirten Hisarcıklıoğlu, 2007 yılı itibariyle Türkiye ile Bahreyn arasındaki ticaret hacminin 196 milyon dolar olduğunu ancak, iki ülkenin bu tutarın çok üstünde bir ticaret potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.
Türk işadamlarının Bahreyn'e yapacakları yatırımlar ile Ortadoğu ve komşu ülke pazarlarına hitap etmelerinin mümkün hale geleceğini belirten Hisarcıklıoğlu, Bahreyn'li işadamlarının da Türkiye'de yapacakları yatırımlarının Avrupa ve Orta Asya'ya açılan kapı anlamına geleceğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde 69 ülkede 105 milyar dolar tutarında 4 bin 300 proje üstlenen ve 22'si dünyanın en büyük 225 firması arasına giren Türk müteahhitlerinin Bahreyn'deki ihalelerde daha fazla yer almasını arzuladıklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun şahitliğinde Bahreyn Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Demir Çelik Üreticileri Birliği arasında çelik ve çimento ticaretlerinin geliştirilmesine ilişkin iki ayrı memorandum imzalandı