'Türkiye ile iş birliğimizi geliştirmeliyiz'

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakan Yardımcısı Jaksılıkov, Türkiye ile ticari iş birliğinin daha da gelişmesini istediklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakan Yardımcısı Timur Jaksılıkov, Türkiye ile ticari ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ve Kazakistan’da serbest ticaret bölgelerinin geliştirilmesinde orta vadede Türkiye ile görüşmelere başlayacaklarını kaydetti.

Jaksılıkov, Kazakistan medya kurumlarından Kazmedia'nın merkezinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, entegrasyon süreci çerçevesinde yerel üreticilerin yurt dışı piyasalara erişimini sağlamak ve ülkesinin yatırım çekiciliğini artırmanın dış ticaret siyasetindeki en önemli unsurlar olduğunu belirtti.

Bakanlığın ulusal ihracat stratejisini oluşturduğunu belirten Jaksılıkov, “Strateji kapsamında rekabetçi ürünlerin yurt dışı piyasalara tanıtılmasının yanı sıra piyasalara nakliyat erişimi sağlamak ve mevcut piyasaların dışında yeni piyasalara da çıkmak gerek.” İfadelerini kullandı.

Jaksılıkov, Kazakistan’da serbest ticaret bölgelerin oluşturulmasına da önem verildiğini ve bu alandaki görüşmelerin Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

Türkiye’nin serbest ticaret bölgeleri alanında önemli deneyime sahip olduğuna dikkati çeken Jaksılıkov, “Türkiye ile ticari ekonomik iş birliğimizin daha da gelişmesini istiyoruz. Orta vadede Türkiye ile serbest ekonomik bölgelerin geliştirilmesiyle ilgili görüşmelere başlatmanın mümkün olacağını düşünüyorum.” yorumunu yaptı.

Jaksılıkov, mevcut ekonomik iş birliği anlaşmaları kapsamında İsrail, Sırbistan, Çin ve İran ile aktif görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Komşu ülkelerle ticari ilişkileri geliştirmeye ağırlık vereceklerine de vurgu yapan Jaksılıkov, bu bağlamda 22-23 Mart’ta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Kazakistan ziyareti kapsamında ekonomik stratejik iş birliği gibi önemli anlaşmalara imza atıldığını,1 milyar dolarlık ticari anlaşmaların imzalandığını hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir