Türkiye, İspanya'nın '10 öncelikli ülke' listesinde

ICEX tarafından Türkçe olarak hazırlanan İspanya dış ticaret portalı, İZTO'da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarlığı Ekonomi Danışmanı Nilgün Fırat, Türkiye'nin, ekonomik ilişkilerin karşılıklı geliştirilmesi açısından, İspanyol Hükümeti tarafından belirlenen 10 öncelikli ülke arasında yer aldığına işaret etti.

İspanyol Dış Ticaret Enstitüsü (ICEX) tarafından Türkçe olarak hazırlanan İspanya dış ticaret portalı, "www.spainbusiness.gen.tr", İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen toplantıyla İzmirli iş adamlarına tanıtıldı.

Nilgün Fırat, toplantıda yaptığı sunumda, İspanya ekonomisi ve Türkiye ile olan ticari ilişkileri hakkında bilgi verdi.

İspanya 8. büyük ülke

İspanya'nın, 2007 yılında 1,1 trilyon dolar tutarındaki Gayri Safi Milli Hasılası ile dünyada bu alanda 8. büyük ülke konumunda bulunduğunu belirten Fırat, yine 2007 yılı rakamlarıyla İspanya'nın kişi başı 23 bin 396 euro gelire sahip olduğunu ve yıllık enflasyonun yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Fırat, yıllık ihracatı 181,4 milyar, yıllık ithalatı ise 280,4 milyar euro düzeyinde olan İspanya'nın, sektörel bazda, Avrupa'nın 3. en büyük otomobil ve büyük takım tezgahı üreticisi olduğunu ifade etti.

Fırat İspanya'nın dünyanın en büyük 1. zeytinyağı, 2. en büyük sebze ve 6. en büyük seramik, doğaltaş, ayakkabı ihracatçısı olduğunu da belirtti.

İspanya ile Türkiye arasında son yıl verilerine göre İspanya'nın 2,9 milyar euro tutarında ihracatı, 4,2 milyar euro tutarında ise ithalatının bulunduğunu belirten Fırat, "İspanya, toplam ihracatı içerisinde Türkiye'nin 11. büyük müşterisi. İthalatında ise 13. büyük tedarikçi" dedi.

Fırat, İspanya'nın Türkiye ile ticari ilişkilerini karşılıklı olarak her sektörde geliştirmeyi arzuladığını ifade ederek, "Türkiye, İspanyol Hükümeti tarafından belirlenmiş 10 öncelikli ülke arasında bulunmaktadır" diye konuştu.

Bu doğrultuda, İspanyol Dış ticaret Enstitüsü tarafından Türk iş adamlarına yönelik, Türkçe olarak yayın yapan bir dış ticaret portalı hazırlandığını belirten Fırat, İspanya ile ticaret yapmak ya da ortaklık kurmak isteyenlerin tüm sektörler hakkında bu portaldan bilgi ve danışmanlık hizmeti alabileceğini sözlerine ekledi.