Türkiye kara para sınavına hazırlanıyor

Türkiye, OECD Mali Eylem Görev Gücü önünde 33 kriterdeki zayıf notunu, geçer nota çevirmeye çalışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye, OECD Mali Eylem Görev Gücü (FATF) önünde yeni bir kara para sınavına hazırlanıyor. Türkiye, bu sınavda 33 kriterdeki zayıf notunu, geçer nota çevirmeye çalışacak.

Edinilen bilgiye göre, FATF'ın ülkemiz açısından da büyük önem taşıyan Genel Kurul Toplantısı, 23-27 Şubat tarihleri arasında Paris'te yapılacak. Türkiye, toplantıya Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Adnan Ertürk başkanlığındaki bir heyetle katılacak.

FATF Genel Kurulunda, üye ülkelere ilişkin değerlendirme raporları masaya yatırılacak. Toplantıda, 2007 yılı Şubat ayında 3. tur değerlendirme raporu görüşülen ve FATF'ın 49 tavsiyesinden 33'ünde zayıf not alan Türkiye'nin durumu da ele alınacak.

3. etap değerlendirmesinde, FATF, Türkiye'nin istenen kriterlerin büyük bölümünde yetersiz kaldığı sonucuna varmış ve eksikliklerin tamamlanması için 2 yıl süre vermişti.

FATF'ın 33 tavsiyede zayıf not verilen Türkiye'ye tanıdığı 2 yıllık süre bu ay bitiyor. Bu çerçevede Türkiye, FATF'ın bu genel kurulunda yeniden değerlendirmeye alınacak. 33 konudaki eksikliklerin giderilip giderilmediğine tek tek bakılacak. Genel Kurul, yapılacak bu değerlendirmenin ardından da Türkiye ile ilgili yeni kararını açıklayacak.