Türkiye, Karadağ’la savunma projeleri üretecek

Türkiye ile Karadağ sanayi anlaşması imzalanacak. Ortak projelerle üretim ve bunların üçüncü ülkelere satışı öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER
Savunma sanayisinde hızla artan ihracat yeni işbirlikleri de getiriyor. Avrupa’nın en genç ülkelerinden Karadağ ile Türkiye arasında özel bir çalışma hayata geçiyor. Geçtiğimiz yıl resmileşen iki ülke arasındaki askeri eğitim işbirliği anlaşmasının devreye girmesinin ardından bu kez savunma sanayisinde ikinci aşamaya geçiliyor. Son yıllarda savunma sanayisinde küresel bir oyuncu haline gelen Türkiye ile Karadağ sanayi anlaşması imzalanacak. Bölgede yayın yapan medya kuruluşu BIRN’e göre anlaşma savunma mal ve hizmetlerinin üretimi, ticareti ile bakım-lojistik destek konularını kapsıyor. Yani iki ülke arasında ortak projelerle üretim ve bunların üçüncü ülkelere satışı öngörülüyor.

Geçen ay Ankara’ya gelmişti

Hayata geçmesi hedeflenen anlaşma ile ortaklaşa bir savunma komisyonu kurulacak. Karadağ'ın mütevazi savunma endüstrisi çoğunlukla eski Yugoslavya döneminden kalma fabrikaları barındırıyor.

Ülkenin Mojkovac kentinde eski TARA silah fabrikası var. Bilindiği üzere şubat ayında Karadağ Savunma Bakanı Predrag Boskovic Ankara’ya gelmiş mevkidaşı Nurettin Canikli bir araya gelmişti.

Karadağ Savunma Bakanı Predrag Boskovic ile bir araya geldi. Yakın dönemde Türkiye, Pakistan, Ukrayna gibi ülkelerle savunma anlaşması imzalamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir