”Türkiye kısa sürede büyümeye geçebilir”

OECD Genel Sekreter Yardımcısı, Türkiye'nin ekonomik ve stratejik öneminin arttığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PLÖN - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreter Yardımcısı Aaart De Geus, son verilere göre yeniden bir canlanma içinde bulunduğunu ve kısa bir süreçte tekrar büyümeye geçebileceğini kaydetti.

Aaart De Geus, Almanya'nın Plön kasabasında düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumunda (GES) AA muhabirinin, Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin küresel kriz öncesinde önemli oranda ekonomik büyüme sağladığını, ancak her ülke gibi küresel krizden olumsuz etkilendiğini belirten Aart De Geus, bu nedenle ekonomik daralma yaşadığını kaydetti.

Aaart De Geus, yapısal reformların sürdürülmesi halinde, Türkiye'nin, gelecek yıl yeniden hızlı büyümeye başlayacağını söyledi. OECD Genel Sekreter yardımcısı, Türkiye'nin sürdürülebilir ve kalıcı bir büyümeyi sağlamasının ise reformlara bağlı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin sosyal güvenlik reformuyla sistemi güçlendirdiğini belirten Aaart De Geus, ancak sağlık harcamalarının finansmanının önemli bir kamu yükü oluşturduğunu kaydetti.

Sağlık harcamalarının bütçe üzerinde devamlı yük oluşturmasının önlenmesi gerektiğini kaydeden Aaart De Geus, sağlık harcamaları sisteminde, daha etkin bir kontrol ve harcama için yapılacak reformun, kamu finansman dengesine katkıda bulunurken, daha sürdürülebilir bir finansman sistemi de oluşturacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) eski birinci başkan yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'nin enflasyon ve faiz gibi alanlarda başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi. Yabancı sermaye dolaşımının azalması nedeniyle, her ülke gibi Türkiye'nin de mali kaynak sıkıntısı çektiğini kaydeden Krueger, bu durumun da kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede dış finansman ihtiyacı yarattığını belirtti. Anne Krueger, Türkiye'nin, kısa vadede olmasa bile 1-2 yıllık dönemde dış finansman bulmasının iyi olacağına da dikkat çekti.