”Türkiye krize korunmasız yakalandı”

DSP Genel Başkanı Sezer, Vahşi kapitalizm duvara tosladığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye'nin ekonomik krize korunmasız yakalandığını belirterek, "Vahşi kapitalizm duvara tosladı. Bunu ülkeyi yönetenlerin de anlamasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) 19. Olağan Genel Kurulu, Sheraton Otelinde başladı.

TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur, Genel Kurulu açış konuşmasında, öncelikle şehit kanlarının akmasına son verilmesini istediklerini söyledi.

2008'in dünya ve ülkemiz için güzel bir yıl olmadığını kaydeden Timur, küresel krizin de ülkemize intikal ettiğini ve şartları zorlaştırdığını anlattı ve krizle ilgili gereken tedbirlerin hemen alınması gerektiğini vurguladı.

Üyelerinin sorunlarına da değinen TÜRMOB Başkanı, her kuruma ayrı beyanname verilmesinin meslek mensupları açısından sıkıntı yarattığına işaret etti. Timur, bunların birleştirilmesine dönük çalışmalar yapıldığını da belirtti.

TÜRMOB Başkanı, Amme Alacaklarının Tahsiline İlişkin Kanunun da baştan sona değiştirilmesi talebinde bulundu.

Bankalar yabancılaştırıldı

Genel Kurulda, daha sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bir konuşma yaptı. Baykal, konuşmasını tamamladıktan sonra salondan ayrılırken, üçüncü konuşmacı olarak kürsüye DSP Genel Başkanı Zeki Sezer geldi.

Konuşmasına, "Sayın Baykal'ın çok kapsamlı görüşlerini zevkle dinledim. Bir gün Sayın Baykal da bizi dinleyecek diye bekliyorum" diye başlayan Sezer, Türkiye'nin de dünyanın da ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiğini dile getirdi. Dünyadaki ekonomik krizin, kendilerine "vahşi kapitalizmin duvara tosladığını" gösterdiğini kaydeden Sezer, şöyle devam etti:

"Hani bize öğretilen, dayatılan global gerçekler var ya, onlar da pek gerçek değilmiş. Bunu ülkeyi yönetenlerin anlamasını da bekliyoruz. Bu ekonomik krize korunmasız yakalandık. Tek koruma, 2001-2001 yıllarında bankacılık sisteminin sağlıklı hale getirilmiş olmasıdır. O dönemde bizim hükümetimizin çıkardığı Bankacılık Kanunu ile sistem sağlamlaştırıldı, bankalar hortumlanamaz hale getirildi. Merkez Bankası özerk hale geldi.

Ama bugün bankalar yabancılaştırıldı. Kriz döneminde sahipleri yabancı olan bankalar, Türk insanından mevduat topluyor ama yaklaşık 1 aydır Türkiye'de kredi kullandırmıyor, dışarıya kullandırıyor."

Üretime dayanmayan bir büyümenin büyüme olmadığını da savunan DSP Genel Başkanı, "Bu tür bir büyüme hormonlu, sanal büyümedir. Ekonomik gerçeklere dayanmayan büyümenin duvara tosladığını gördük" dedi.

Cari açık

DSP Genel Başkanı Sezer, devletin de yatırım yapması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, Doğu ve Güneydoğu'ya özel sektörün yatırım yapmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Burada özel sektöre mi kızacağız? Hayır. Devlet, yatırım yapmalı. Ama bizde devlet yatırım yapmaz, özelleştirme yapar. Maliye Bakanı (Kriz bizi vurmaz, iyi durumdayız) diyor. Keşke öyle olsa. Ama cari açık ortada. Bakan, (Özelleştirmeye devam edeceğiz) diyor. Özelleştirilecek bir şey kaldı mı bilmiyorum. O bulmuş. Milli Piyangoyu özelleştirecekmiş. Altın yumurtlayan Milli Piyangoyu. Milli Takım da Özelleştirme Programında var mı sayın Bakan. Üretime, yatırıma dayalı bir kalkınma hamlesi başarılı olur. Hep söylüyorum, üretim, üretim, üretim."

Sezer, vergi sistemini de eleştirerek, dolaylı vergilerin oranının yüzde 70'e vardığını, bu şekilde vergi adaletinin tamamen ortadan kalktığını ileri sürdü. Bu yapıda çok geliri olandan da, az geliri olandan da aynı verginin alındığını ifade eden Sezer, devletin vergiyi fakirden topladığını kaydetti.