Türkiye marka başvurusunda lider

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Türkiye'nin Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapan ülke olduğunu, tasarım başvurularında da 3. sırada yer aldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) kapsamında düzenlenen ödül törenine katıldı.

Son dönemde Türkiye'de sınai mülkiyet alanında güzel gelişmelere şahit olduklarını, 2011 yılından bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapılan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Özlü, "40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa'da 3., dünyada ise 6. sırada yer alıyoruz." dedi.

Bakan Özlü, son 14 yılda yerli patent başvuru sayısını 16 katına, tescil sayısını 24 katına çıkarma başarısını gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"2016'da da yerli patent başvurularımız bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 6 bin 445'e yükseldi. 3 bin 457 yerli faydalı model başvurusunu da dahil edersek, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını görüyoruz. Ancak meselenin sadece başvuru ve tescil sayılarını artırmaktan ibaret olmadığını da biliyoruz. Raflarda kalan başvuru ve tescil belgeleri derdimize deva olmayacaktır. Bu nedenle, başvuru ve tescil sayılarını artırırken patentlerin ticarileşmesine daha büyük bir titizlikle odaklanacağız."

Türk Patent ve Marka Kurumunun ekim ayında uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi olarak atandığını hatırlatan Özlü, "Böylece kurumumuz, uluslararası seviyede hizmet vermeye başlayacak." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir