Türkiye yıl içerisinde dakikada 109 bin borç faizi ödeyecek
TİED, Türkiye'nin borç faizi ödemeleriyle ilgili araştırma sonuçlarını açıkladı
ANKARA - Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan araştırmada, "Türkiye'nin bu yıl dakikada 109 bin, saniyede bin 823 TL borç faizi ödeyeceği" bildirildi.
Alınan bilgiye göre, TİED, Türkiye'nin borç faizi ödemeleriyle ilgili bir araştırma gerçekleştirdi.
Araştırmada, Türkiye'nin 2006 yılında toplam 45 milyar 963 milyon TL borç faizi ödediği, dakikada ödenen borç miktarının 87 bin 448, saniyede bin 457 TL olduğu ifade edildi. Araştırmada, "Bugün gelinen noktada ise borç faizi ödemeleri yaklaşık 12 milyar TL artmış ve 2009 bütçesinde 57 milyar 500 milyon TL olarak hedeflenmiştir. Buna göre, Türkiye yıl içerisinde, dakikada 109 bin 398, saniyede bin 823 TL borç faizi ödemeye başladı" denildi.
Artan borç faizi ödemelerinin yatırımları ve yeni istihdam yaratılmasını olumsuz etkilediği belirtilen araştırmada, "İç ve dış borç faizine ödenen milyarlarca TL yeni yatırımların yapılmasını engelliyor ve işsizlik sorunun büyümesine neden oluyor" değerlendirmesine yer verildi.
"Torunlarımıza borç bırakmak istemiyoruz"
TİED Genel Başkanı Kazım Ergün, bugün yapılan harcamaların gelecekteki kaynakların tüketilmesi anlamına geldiğini söyledi.
"Bizler çocuklarımıza ve torunlarımıza faizini bile ödemekte güçlük çektiğimiz borçlar bırakmak istemiyoruz" diyen Ergün, Türkiye'nin artık bu gerçeği görerek topyekün bir kalkınma hamlesine girişmesi gerektiğini ifade etti.
Borçların faizlerinin bile yeni yatırım yapılmasını engellediğini dile getiren Ergün, şunları kaydetti:
"Bunun anlamı ise en yalın haliyle işsizliktir, üretim daralmasıdır. Bütün bu olumsuzluklar da ülkemize ardı arkası kesilmeyen krizleri getirmektedir. Toplum olarak bilinçli hareket etmeli ve yarınlarımız olan çocuklarımızın kaynaklarını şimdiden tüketmemeliyiz.
Piyasaların yeniden canlanması, istihdamın artması demektir. Ancak bir grup zengin aileye borç faizi olarak ödenen milyarlarca TL, yeni yatırımların yapılmasını, piyasaların canlanmasını engellemektedir. Toplumsal kesimler arasındaki gelir adaletsizliği giderek artmaktadır. Bu durumun en çok etkilediği kesim ise yaşları sebebiyle enerjisi düşmüş, yeniden çalışabilme imkanı sınırlanmış ve bir kısmı da bakıma muhtaç hale gelmiş emeklilerimiz olmaktadır."
Emeklilerin açlık sınırının altındaki gelirleriyle geçimlerini sürdürmekte zorlanırken bir de işsiz kalan evlatlarına ve onların ailelerine bakmak durumunda kaldığını belirten Ergün, "Bizim artık fatura ödeyecek takatimiz kalmamıştır. Birileri bu gerçeği görmeli ve takatsiz kalmış emeklilerimize destek vermelidir. Artık zenginlerimiz de elini taşın altına koymalı ve yaşanan krizlerin faturasını ödeme noktasında en azından faiz gelirlerinden bir süre için bile olsa fedakarlık yapabilmelidir. Toplumun tüm kesimleri, bizim gösterdiğimiz hassasiyeti göstermelidir" diye konuştu.