”Türkiye'de ürün eksikliği yok”

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Avrasya Tarım 2008 Fuarı açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de ürün eksikliğinden dolayı herhangi bir problem olmadığını belirterek, "İçeride üretilen ürün yeterli veyahut da bir kısmı işalat yoluyla giderilmiş karşılanmış dolayısıyla da fiyat artışını gerektirecek hele fahiş fiyat artışını gerektirecek hiçbir durum yok" ifadesini kullandı. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Derneği ile TÜYAP işbirliğinde düzenlenen Avrasya Tarım 2008 Fuarı açıldı. 

Fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, Türkiye'de ürünlerin büyük bir kısmıyla ilgili iç üretimin yeterli olduğunu bazılarıyla ilgili olarak da gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. 

Eker, "Örneğin şu anda pirinçle ilgili kesinlikle ama kesinlikle hiçbir sorun yok. Türkiye'de pirinçle uğraşanların elinde şu anda 200 bin ton pirinç var. Şimdi onlar bunu satamıyoruz diye dert yanıyorlar ve bizim Eylül ayı içinde zaten yerli hasadımız oluyor, yerli pirincin hasadı... Dolayısıyla da hiçbir sorun yok" diye konuştu. 

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) elinde yeteri kadar stok bulunduğunu aktaran Eker, kilogramının en fazla 1,8 YTL fiyatla satıldığını ve tüketicilerin endişe etmemesi gerektiğini vurguladı. 

Bakan Eker, mercimekle ilgili olarak da gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirerek, bu sene kuraklıktan dolayı kırmızı mercimek üretiminin biraz düştüğünü ancak TMO'nun gerekli işalat bağlantılarını yaptığını, işalatı gerçekleştirdiğini ve piyasaya bu ürünün verileceğini söyledi. 

Buğday ve mısırla ilgili olarak da üretimin ihtiyacı giderdiğini kaydeden Eker, şöyle devam etti: 

"Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları veya market, pazar fiyatları arasında zaman zaman bazı firmaların fahiş karları varsa bu şekilde bu durumu abartıp, bunların fiyatlarını yüksek bir şekilde belirliyorlarsa onlarla ilgili olarak da gerek Maliye Bakanlığımız gerek Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız gerekse diğer devletin ilgili kurumları zaten gerekli çalışmaları yapıyor. Dolayısıyla kimse burada fırsatçılık yapmamalı. Tüketiciyi de uyarmak lazım." 

Bakan Eker, dün Bakanlar Kurulu'nda bu konunun konuşulduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgili bakanlara bu konuda talimat verdiğini ifade ederek, şunları söyledi: 

"Gerekli denetim mali denetim olur bu, ticari denetim olur, bu tür firmalarla ilgili bu işlerin alış verişini yapanlarla ilgili gerekirse marketlerle ilgili denetimler sıklaştırılacak. Vatandaş bilsin ki Türkiye'de ürün eksikliğinden dolayı herhangi bir problem yok, böyle bir sorun yok. Dolayısıyla tedarik var. Ya içeride üretilen ürün yeterli veyahut da bir kısmı işalat yoluyla giderilmiş, karşılanmış. Dolayısıyla da fiyat artışını gerektirecek, hele fahiş fiyat artışını gerektirecek hiçbir durum yok." 

 

Türk cumhuriyetlerde uygulanacak projelere 10 milyon dolar

Mehmet Mehdi Eker, fuarın açılışında yaptığı konuşmada da, hükümet olarak çok daha dinamik bir uluslararası politika izlemek suretiyle Türkiye'nin dışa açılımını hızlandırdıklarını belirterek, özellikle Afrika, Orta Doğu ve Kafkasya'ya yapılan açılımların tarım ve hayvancılık sektörü açısından çok önemli olduğunu söyledi. 

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile Bakanlık olarak ortak bir Afrika açılımı yaptıklarını 13 tane Afrika ülkesiyle bir program icra ettiklerini hatırlatan Eker, programın Afrika için Tarımsal Kalkınma Programı olarak uygulandığını kaydetti. 

Eker, programın 8 Ağustos'a kadar devam edeceğini bildirerek, 2009 ilkbaharında da bitkisel üretimle ilgili bir program yapılacağını aktardı. 

Türkiye'nin özellikle Türk cumhuriyetlerde uygulanacak tarımsal projelere katkı sağlamak amacıyla 10 milyon dolarlık bir para ayırdığını belirten Eker, Türkiye'nin tarımsal üretim değerini 2002'de 21 milyar dolar olan Türkiye'nin tarımsal üretim değerinin 2007'de 50,6 milyar dolara çıkarıldığını söyledi. 

Eker, Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatını da 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkardığını sözlerine ekledi. 

5-9 Ağustos 2008 tarihleri arasında açık kalacak Avrasya Tarım 2008 Fuarına 17 ülkeden 180 firma ve firma temsilcisi katılıyor. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı ve TİKA tarafından Fuar kapsamında Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Uzak Doğu, Avrupa ülkelerinden yurt dışı alım heyetleri oluşturulacak.