”Türkiye'nin enerji politikası 3 temel üzerine oturtulmalı”
TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Aksoy, enerji politikasının "enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji" olması gerektiğini belirtti
ANKARA - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Türkiye'nin enerji politikasının "enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji" olmak üzere 3 temel üzerine oturması gerektiğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) ve Global Enerji Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Uluslararası Enerji Kongresi 2009" Ankara Sheraton Otelinde başladı.
Ana başlığı yenilenebilir enerji kaynakları olan ve çok sayıda yerli ve yabancı özel sektör temsilcisinin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Aksoy, 2000'li yılların başında gündeme dahi gelmeyen yenilenebilir enerjinin bugün dünyada ve Türkiye'de en önemli konulardan biri haline geldiğini ve bu konuda çok önemli mesafeler alındığını söyledi.
Enerjide arz güvenliği açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının tartışmasız önem arz ettiğini vurgulayan Aksoy, Türkiye'nin de arz güvenliğini çeşitlendirmek açısından, enerji politikalarına yenilenebilir enerji kaynaklarını koyduğunu kaydetti.
Türkiye'de enerji politikasını temel olarak "enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji" olmak üzere 3 politika üzerine oturtmak gerektiğini ifade eden Aksoy, lokal olarak ise Türkiye'yi bir enerji köprüsü haline getirmek, elektrik üretiminde ise doğal gazı, kömürü, hidroliği, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve nükleeri eşit olarak kullanmak gerektiğini bildirdi.
Yenilenebilir Enerji Yasasının gelişen şartlara göre düzenlenmesi gerektiğini ve konuyla ilgili yasa teklifi üzerinde Enerji Komisyonu olarak geçen dönem önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Aksoy, "Sayın Taner Yıldız, Enerji Komisyonu üyesi iken bu yasa üzerinde çok çalıştı. Kendisine (bu yasa çıkarsa siz de tarihe geçersiniz) dedik ve bakanlığa öyle uğurladık" diye konuştu.
Rüzgar santrali yatırımları için yarışma
Rüzgar santralleri konusunda özel sektör tarafından merakla beklenen önemli bir düzenlemeyi tamamlamış bulunduklarını da açıklayan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, aynı bölgede kurulmak üzere başvuran binlerce megavat kurulu gücündeki özel sektör rüzgar santral yatırımları arasında yapılacak 'yarışma'nın usul ve esaslarının EPDK tarafından onaylandığını ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini bildirdi.
TEİAŞ ile birlikte hazırlanan yarışma yönetmeliği kapsamında, belirlenen kapasiteler çerçevesinde, 20 yıl boyunca bir kWh için en yüksek katkı payını teklif eden özel şirketlere sisteme bağlantı hakkının verileceğini belirten Köktaş "Bu bedellerin yeni iletim hattı yatırımlarında kullanılacak olması da ülkemizin hızla artan enerji talebini karşılayan mevcut elektrik sistemimizin daha da güçlendirilmesini sağlayacaktır" dedi.