Türkiye'nin görünümünü pozitife yükseltti

JCR Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notu görünümünü "pozitif"e yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR) Türkiye'nin yabancı ve yerel para kredi notlarının teyit ederken, yerel para cinsinden kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltti. JCR'nin yazılı açıklamasında, "Uluslararası Para Fonu'ndan hiçbir yardım almadan global finansal krizin etkileri ile başa çıkabilen Türkiye'nin 2010 ve 2011'de yüksek bir ekonomik büyümeyi başardığı" vurguladı.

2011 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren, Türkiye'nin cari açığını ekonomik büyümenin de yavaşlaması ile azalma eğilimine girdiğini belirten JCR, yurt içi talebin ve uluslararası sermaye akışının yönetilmesini hedefleyen ihtiyatlı mali politika ve esnek para politikasının, kredibilitenin bu değişimde etkili olduğunu belirtildi. Açıklamada, "Buna rağmen, ekonomik büyüme ve cari açık açmazı konusunda herhangi bir yargıda bulunmak için henüz erken, bu problemle ilgili olarak gelecekteki gelişmeleri izlenmeli" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Türk hükümetinin 2000'li yılların başından itibaren sürdürdüğü yapısal reformların ülkenin mali durumun büyük oranda gelişmesini sağladığı belirtildi. Türkiye'nin bankacılık sektörünün kamu borcunun finansmanında önemli bir rol üstlendiğini ve Avrupa borç krizine rağmen 2011'de istikrarı sürdürdüğünü belirten JCR, bu faktörleri düşünerek yerelpara cinsinden notun görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltildiğini ifade etti. JCR, Türk ekonomisinin dış finansmana bağımlılığı nedeniyle yabancı para cinsinden notunu ise teyit ettiğini vurguladı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir