Türkiye'nin Hint mallarına talebi bir yılda iki kat arttı
Hindistan'ın Türkiye'ye ihracatı 2010 yılından 2011'e bir yılda, yüzde 90 oranında artarak 6.5 milyar dolara yükseldi.
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - Hindistan'ın Türkiye'ye yaptığı ihracat 2010'dan 2011'e 3.5 milyar dolardan 6.5 milyar dolara çıkarak, yüzde 90 oranında arttı. Tersten bakıldığında Türkiye'nin Hindistan'dan ithalatı bir yılda ikiye katlanmış oldu. Hindistan'dan yapılan ithalatın bu yıl 7 milyar dolara ulaşacağı ifade ediliyor. Bu yüksek artışın arkasında, Türkiye'nin İran ve Güney Afrika'dan alımlarını Hindistan'a kaydırmasının etkili olduğu belirtiliyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi, bir yılda gerçekleşen bu çarpıcı artışı, Hindistan'ın özellikle enerji ürünlerinde fiyat rekabeti ve İran'a yaptırımları iyi değerlendirmelerine bağladı.
TÜİK, 2011 yılı dış ticaret verilerini açıkladığında Hindistan'dan ithalattaki çarpıcı artış dikkat çekmişti. Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı 750 milyon dolarla, 1 milyar doları bile bulamazken, Hindistan'ın Türkiye'ye ihracatı 3.5 milyar dolardan 6.5 milyar dolara fırlamış, dış ticaret dengesi Türkiye aleyhine neredeyse 10'a 1 düzeyine gelmişti.
Türkiye en çok yakıt ithal ediyor
Türkiye'nin Hindistan'dan ne ithalatı yaptığına ilişkin tablo, artışın sırrını da ortaya koyuyor. 3 milyar dolarlık artışın 2.2 milyar doları kok kömürü, rafine petrol ürünleri ve nükleer yakıt ithalatı kaleminde, 300 milyon doları kimyasal madde ve ürünlerde, 150 milyon doları ana metal sanayi ürünlerinde, 200 milyon doları makine ve teçhizat alımındaydı. Bu ürünlerin ithalatında sırasıyla yüzde 347, yüzde 32, yüzde 103, yüzde 64.7 gibi yüksek oranlarda artış gerçekleşmişti.
Cefi Kamhi, "Kimyasal madde ve ürünlere bakarsak, eskiden yaptırımlar olmadan önce İran, çok büyük bir partnerdi. İran kapısı yaptırımlarla kapandı. Ayrıca Güney Afrika'da kok kömürü pazarında eski rekabetçi imk‚nlarına haiz değil. Artış zaten bu iki kalemde, bir de metal sanayisinde. Dikkat ederseniz bunlar hep emtia. 2011 yılındaki muazzam artışın arkasında Türkiye'nin artan hammadde talebi, fiyat rekabetiyle alımların Hindistan'a kaydırmış olması var. Bu yıl Hindistan'dan ithalat 7 milyar doları bulur" dedi.
Kamhi'nin çizdiği tablo, son 12 yılda Hindistan ile Türkiye ticaretinin çok yüksek bir hızda geliştiğini gösteriyor. Kamhi, "2000 senesinden bu yana kadar 12 senede çok ciddi artışlar oldu. Hindistan'la 100 milyon mertebesinde bir ticaret vardı. Bugün 7 küsur milyar dolara gidiyor" dedi.
'Hintliler, yatırım için Türkiye'yi araştırıyor'
Yatırımlarda da önemli gelişmeler var. Türkiye'de 100 civarında Hintli firma faaliyet gösteriyor. Bunların içinde dünyanın en büyük demir çelik şirketlerinden Mittal de var. Daha birçok Hintli firma, Türkiye'de yatırım araştırması yapıyor. Çelik, bakır gibi madencilik sektörü, ilaç-eczacılık, otelcilik, köprü-otoyol inşaatı, otomotiv, bilgi teknolojileri, enerji ve şeker alanlarında yatırımlarla ilgileniyorlar. Hindistan'ın Taj Otel Grubu da dahil üç Hint otel zinciri turizm sektörü, Hint enerji şirketi Reliant enerji sektörü ile ilgileniyor. Hindistan demiryollarına bağlı Ircon International ve RITES şirketleri ise Türkiye'deki otoyol ve köprü inşaatı ihaleleri ile ilgileniyor.
Karşılıklı yatırımlar artıyor
[PAGE]
Karşılıklı yatırımlar artıyor
Dhanus Technoloji, Borusan Telekom'u satın aldı
IOC, rafineri kurmak üzere Çalık Holding ile ortaklık kurdu
Arcelor Mittal, Borusan'la sac tesisi kuruyor
TAFE, Manisa OSB'de traktör üretimi ve montaj tesisi kurdu
Çelebi Holding, Mumbai ve Delhi'de havaalanı yer hizmetleri veriyor
Hintli Polyplex'in Avrupa Serbest Bölgesi'nde yatırımı var
Söktaş, Hindistan'da tekstil fabrikası kurdu
Eczacıbaşı, Vitra için Kajaria Seramik'le pazarlama ortaklığı kurdu
GMR, İSG'de Limak'la ortak