Türkiye'nin ilk 'kelebek parkı' Konya'da kuruluyor

Konya Selçuklu Belediyesi, Türkiye'nin ilk 'Kelebekler Vadisi'ni inşa etmek için kolları sıvadı. 30 milyon TL'ye mal olacak projenin kentin marka değerini yükseltirken, yüzbinlerce turist çekmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Mehmet DAYIOĞLU

Özhan ERDEM

KONYA - Selçuklu Belediyesi, Türkiye'nin ilk 'Kelebekler Parkı'nı inşa etmek için düğmeye bastı. 54 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayacak projenin temeli, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle atıldı. Yaklaşık 400 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek vadi, yüzlerce tür kelebek ve böceğin doğal yaşam alanı haline gelecek. Dileyen herkes burada kelebekleri veya böcekleri, doğal ortamlarında gözlemleyebilecek. Proje yaklaşık 30 milyon TL'ye mal olacak.

Temel atma töreni öncesi projeyle ilgili detayları paylaşan Selçuklu Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay, park ve müze için yaklaşık 2 yıldır hazırlık yaptıklarını, yurtdışında benzerleri bulunan parkın inşası için Malezyalı bir firmadan danışmanlık hizmeti alacaklarını söyledi. Altay, "Proje dahilinde 2 bin metrekare açık, 4 bin metrekare de kapalı alanda aylık 10 bin kelebek uçurmayı hedefleyen belediyemiz, bu alanda 40 personel istihdam etmeyi planlıyor. Güney Amerika ve Güney Asya'nın gözalıcı renklere sahip kelebekleri ilk etapta larva halinde ithal edilecek. Zaman içinde bir araştırma laboratuvarına dönüşecek 'Aşkın Kanatları' müzesinde bu kelebeklerin üretimine de başlayacağız" bilgisini verdi. Başkan Altay, inşa edilecek parkın ve müzenin Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelen yalklaşık 2 milyon turist için yeni bir çekim merkezi haline getirilmesini hedeflediklerini söyledi.

Altay, "Selçuklu'nun yerleşim alanının hemen yanında insanların vakit geçirebilecekleri bir park oluşturuyoruz. Ama bu park aslında daha büyük bir alana şamil çünkü hemen aşağısındaki Büyükşehir Belediyesi Hobi Bahçeleri, Çarşamba günü temeli atılacak olan stadyum, Selçuklu Belediyesi Spor Salonu, yüzme havuzu ile birlikte 1 milyon metrekareyi aşmış büyük bir kompleks inşa ediliyor" dedi.
 

Kelebeklere uygun yaşam alanları oluşturulacak

Uğur İbrahim Altay, "Kelebekler doğada, tozlaşmada etkin rol oynayan canlılardır. Bu nedenle kurulacak bu parkımızda kelebeklere uygun yaşam alanları oluşturacağız. Parkımıza gelen vatandaşlarımız, kelebeklerin pupa döneminden ölümüne kadar süreci gözleriyle görme şansı elde edebilecekler. İnsanlarımız, oluşturduğumuz botanik bahçesinin içerisinde gezerken uçuşan kelebekleri görebilecekler, fotoğraf çektirebilecekler, onları besleyebilecekler.

Kuracağımız kelebek seraları, canlı birer laboratuvar olarak hem vatandaşlarımız, hem de bilim adamları tarafından gözlem alanı olarak kullanılabilecek. Kurulacak seralarda tropik bitkiler yetiştirilecek ve yerli ırk kelebekleri parkımıza çekebilmek için cezbedici bitkiler yetiştirilecek" açıklamasında bulundu.

Parkın içinde 'Aşkın Kanatları' adıyla Türkiye'nin ilk kelebek müzesinin de kurulacağını vurgulayan Altay, "Ölen kelebekler bu müzede sergilenecek ve müzemizin özellikle Konya'ya gelen turistlerin ilgisini çekeceğine inanıyorum. Fotoğraf meraklıları Koya Selçuklu'ya gelmek için can atacaklar buna eminim. Ayrıca müze içinde bir böcek müzesi de kurulacak. Müzede ayrıca kelebek ve böceklerin yaşamıyla ilgili interaktif sunuların gerçekleşeceği salonlarımız da olacak. Müze içindeki mini sinemalarda ise belgeseller, çizgi filmler ve kelebek çiftliğinin kurulma amacıyla ilgili filmler izletilecek. Ayrıca kurulacak alanlarda böcekler doğal ortamlarında gözlemlenebilecek" diye konuştu.

Proje adını Mevlana kültüründen alıyor

Projenin "Aşkın Kanatları" adını Mevlana kültüründen aldığını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Biz Konya'da Mevlana'dan dolayı kelebeği biraz aşk ve tasavvufla ilişkilendiriyoruz. Kozasını örüşü ve sonra çıkıp gidişini insanın arınmasına benzetiyoruz. Bu nedenle vadideki müzenin ismi 'Aşkın Kanatları' Hz. Mevlana'nın semazenleri de aslında dönen birer kelebektir" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir