Türkiye'nin mısır üretimi 5 milyon tona dayanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin mısır üretiminin bu yıl yüzde 7,6 artışla 5 milyon tona dayanacağını belirterek, "Üretimin fazla olması bu yıl ithalata çok fazla gerek duyulmayacağını göstermektedir. Bu nedenle özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısır satış fiyatını alım fiyatıyla birlikte açıklamasının önemli olduğunu, ürünün tesliminde bir sorun yaşanmaması için TMO’nun alım merkezlerinde hızlı bir şekilde alım yapması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, hızlı alım olması durumunda üreticinin tüccarın insafına kalmayacağını ve piyasanın rahatlayacağını ifade etti. 

Bu yıl dünyada ve Türkiye’de hububat üretiminde altın yıl yaşandığını kaydeden Bayraktar, mısır üretiminin de geçen yıla göre dünyada ve Türkiye’de önemli miktarda arttığını, 2012 yılında 855 milyon 48 bin ton olan dünya mısır üretiminin, Temmuz 2013 tahminlerine göre, bu yıl yüzde 12,3 oranında artarak 959 milyon 835 bin tona ulaşacağını açıkladı. Geçen yıl 273 milyon 832 bin ton olan ABD mısır üretiminin, bu yıl iklim koşullarının da iyi gitmesiyle 80 milyon 514 bin tonluk artışla 354 milyon 346 bin tona ulaşmasının beklendiğini bildiren Bayraktar, ABD’nin mısır üretiminin, yüzde 29,4 gibi rekor düzeyde artmasının beklendiğini kaydetti. Bayraktar, bu yıl Türkiye’de de iklim koşullarının iyi olması nedeniyle mısır veriminde artış olacağını belirterek, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun ilk tahmin sonuçlarına göre, mısır üretimimiz bu yıl, geçen yıla göre yüzde 7,6 artışla 4 milyon 950 bin tona ulaşacak, 5 milyon tona dayanacak. Son yıllarda ekim alanlarındaki artışın yanında verim miktarlarındaki artış da mısır üretiminin önemli düzeyde artmasına neden oldu. Son 10 yılda mısır ekim alanları yüzde 11, mısırdaki verimlilik yaklaşık yüzde 50 arttı" değerlendirmesinde bulundu. 

Üretim artışına rağmen özellikle kanatlı sektörü başta olmak üzere hayvancılığın gelişmesiyle mısır tüketimin de hızlı arttığına, Türkiye’de mısır üretiminde yaklaşık yüzde 20 oranında üretim açığı meydana geldiğine dikkati çeken Bayraktar, bu açığın giderilmesi için 2012 yılında toplam 807 bin 480 ton mısır ithalatı yapıldığını anımsattı. Türkiye’nin her yıl yoğun olarak ABD’den mısır ithalatı gerçekleştirirken, 2012 yılında bu ülkeden sadece 124 ton mısır ithalatı yapıldığını bildiren Bayraktar, GDO’lu mısır üretiminin en fazla gerçekleştirildiği ABD’den ithalatın azaltılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Mısır ithalatının geçen yıl en fazla Rusya’dan yapıldığını kaydeden Bayraktar, "Üretimin fazla olması bu yıl ithalata çok fazla gerek duyulmayacağını göstermektedir. Bu nedenle özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir. Mısır üreticilerinin bol, bereketli ve sorunsuz bir hasat dönemi geçirmelerinin herkesin temennisidir" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir