”Türkiye'nin stratejik önemini herkes kabul etmiş durumda”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci, Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nun ikincisine Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını belirtti
BÜKREŞ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye'nin, jeopolitik konumu itibariyle dünyada en üst düzeyde stratejik öneme haiz bir ülke olduğunu belirterek, "Bu gerçeği artık herkes kabul etmiş durumda" dedi.
Atlantik Konseyi ve Romanya Ekonomi Bakanlığı tarafından Bükreş'te düzenlenen "Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu" sona erdi.
Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, İsveç, Türkmenistan, Ukrayna, ABD ve Özbekistan'dan bakan, bakan yardımcıları ile enerji sektöründeki büyük firmaların temsilcilerinin katıldığı forumda, Karadeniz ve Hazar havzasındaki enerji alt yapı projeleri, doğal gaz ve petrol boru hatları ile enerji ve arz güvenliği konuları detaylı bir şekilde ele alındı.
Forumda Türkiye'yi temsil eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, kapanış oturumunda bir konuşma yaparak Türkiye'nin enerji politikasını anlattı.
Yaşanan son gelişmelerin bölgenin siyasi karar alıcılarını, Karadeniz ve Hazar ülkelerinin ortak bütünleyici menfaatlerine hizmet edecek ortaklıkları büyütmeye ve ortak projeleri teşvik etmeye mecbur bıraktığını kaydeden Kilci, 2030 yılına kadarki dönemde öngörülen küresel enerji talebinin karşılanması için arz altyapısına 26 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
Sadece elektrik sektörünün tek başına üretim, iletim ve dağıtımı için 14 trilyon dolar civarında yatırıma ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kilci, "Bu miktarda yatırımın seferber edilmesi enerji zincirinin bütün halkalarında çekici yatırım ikliminin tesis edilmesini mecbur kılmaktadır. Öngörülen enerji ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için kapasiteye yeterli ve zamanında yatırım yapılması enerji güvenliği açısından elzemdir" dedi.
Gerek enerji tipi gerekse üretildikleri yer açısından enerji kaynaklarının ve taşıma güzergahlarının çeşitlendirilmesinin enerji güvenliğinin geliştirilmesi için önemli bir tedbir olduğunu kaydeden Kilci, bölgeler arası petrol ve doğal gaz ticaretinin, iletim altyapısının genişlemesine paralel olarak artacağını bildirdi.
Nükleer enerji
Türkiye'nin jeopolitik konumu dolayısıyla dünyada en üst düzeyde stratejik öneme haiz bir ülke olduğunu kaydeden Kilci, şunları söyledi:
"Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında yer alan Türkiye' Orta Doğu, Hazar ve Orta Asya bölgeleri ile, başta AB olmak üzere Batı'da yer alan talepkar pazarlar arasında bir 'enerji koridoru ve terminali' rolünü üstlenmek için emsalsiz bir imkân sergilemektedir. Türkiye'de enerji sektörünün her alanında hızlı bir talep artışı yaşanmaktadır. Yerli enerji kaynaklarının artan talep miktarı ile karşılaştırıldığında göreceli olarak azlığı başta petrol ve gaz olmak üzere enerji ithalatına bağımlılığa neden olduğu için ülkemiz tarafından enerji kaynaklarının, ithalatın, güzergahların ve teknolojilerin çeşitlendirilmesine büyük önem atfedilmektedir. Bu çerçevede petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetleri de yoğunlaştırılmaktadır."
Kilci, Türkiye'nin, artan enerji talebini sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmek amacıyla yerli taşkömürü ve linyit rezervleri ile hidrolik ve diğer yenilenebilir kaynaklarını tam olarak değerlendirmeyi hedeflediğini bildirdi.
Konuşmasında, nükleer enerjinin önemini de vurgulayan Kilci, Türkiye'nin nükleer enerji alanında önemli adımlar attığını ve nükleer santralların kurulmasıyla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.
Enerji formu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci, forumun kapanışından önce gazetecilere yaptığı açıklamada da, forumun son derece başarılı geçtiğini söyledi.
Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nun ikincisine Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını belirten Kilci, foruma katılanların hepsinin Türkiye'nin özellikle enerji güvenliği alanında “vazgeçilemez bir partner olduğu “ konusunda ortak görüş bildirdiklerini söyledi.
Nabucco ve Güney Akım projelerinin birbirine rakip değil tam tersine tamamlayıcı projeler olduğunu belirten Kilci, bazı ülkelerin gösterdikleri hassasiyetlerin ise anlayışla karşılanması gerektiğini anlattı.
Romanya-Türkiye elektrik iletim hattı
Açıklamasında, Romanya ile Türkiye arasında Karadeniz altından geçecek elektrik iletim hattı projesine de değinen Metin Kilci, bu projeye Türkiye'nin destek verdiğini kaydetti. Elektrik iletim hattının Bulgaristan karasularından da geçeceğini hatırlatan Müsteşar Kilci, bu yüzden, forum sırasında Bulgaristan Enerji Bakanı Trayço Traykov ile ikili bir görüşme yaptığını ve konuyu gündeme getirdiğini söyledi.
Kilci, "Bulgaristan'a bu proje ile ilgili talebimizi dile getirdik. Çünkü onların izni gerekiyor. Değerlendireceklerini söylediler. Ben olumlu bir sonuç çıkacağını umuyorum" dedi.
Romanya'nın elektrik üretiminde ileri bir düzeyde olduğunu kaydeden Kilci “Romanya'da üretilecek ucuz elektriğin ülkemize direkt olarak taşınması bizim için önemli. 2010 yılına kadar bu projenin fizibilite çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Biz üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.