Türkiye’de girişimcilik beklentisi geriledi
Türkiye’de önümüzdeki 6 ay içerisinde yeni bir iş kurma fikrine sıcak bakanların oranı yüzde 56 seviyesinden yüzde 22’ye geriledi.
Entrepreneurs’ Organization (EO), ‘Global Entrepreneur Indicator (Küresel Girişimcilik Göstergesi)’ araştırmasının sonuncusunu yayınladı. Rapor Türkiye ve dünyadaki geçen 6 aya yönelik analizler ile gelecek 6 ayın ekonomi trendleri ve büyüme beklentilerini içeriyor. Global Entrepreneur Indicator araştırması bu yıl, EO’nun 48 ülkedeki 11 bini aşan sayıdaki üyesinin 3 bin 670’inin görüşlerine başvurularak yapıldı.Türkiye’de önümüzdeki 6 ay içerisinde yeni bir iş kurma fikrine sıcak bakanların oranı bu araştırmada yüzde 22’de kaldı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 56 seviyesindeydi.
Ciro artışına yönelik beklenti geçen 6 ayın ve global rakamların altında
Önümüzdeki 6 ayda ciroların artışına yönelik beklenti, geçen 6 ayın altında kaldı. Geçen 6 ayda, firmalarının cirolarını artırdığını belirtenlerin oranı yüzde 63 iken, gelecek 6 aya yönelik öngörülere bakıldığında bu rakam yüzde 36’ya düştü. Dünya geneli için önümüzdeki 6 ay beklentisi ise, iş sahiplerinin yüzde 81’inin cirolarını artıracağı şeklinde belirlendi.
Karlılık beklentisi geçtiğimiz dönemle benzer
Karlılıkla ilgili beklentiler ise, geçen 6 ayla benzerlik gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 45’i, net karlarının önümüzdeki 6 ayda artacağını düşünse de, bu oran yüzde 76’lık global beklentinin altında kaldı.
Girişimci ekonomik büyümeyle ilgili yeniden kötümser
Araştırmaya katılanların yüzde 72’si önümüzdeki 6 aylık dönemde Türkiye ekonomisinin kötüye gideceğine yönelik görüş bildirdi. ‘Gelişir’ diyenlerin oranı yüzde 18 olarak belirlendi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemki Global Entrepreneurship Indicator raporunda, Ağustos döneminde “Gelecek 6 ayda Türkiye’de ekonomi kötüye gider” diyenlerin oranı yüzde 31 seviyesine kadar düşmüştü.
İstihdamda artış sürecek
Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı önümüzdeki 6 ayda Türkiye’deki tam zamanlı çalışanların sayısının artacağını, yüzde 50’si ise sabit kalacağını düşünüyor. Yarı zamanlı ya da sözleşmeli çalışanların artacağına yönelik olumlu görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 22. Buna ek olarak, dünya genelinde tam zamanlı çalışanların artacağını düşünenlerin oranı yüzde 63 olurken, bu rakam yarı zamanlılar için yüzde 42 olarak belirlendi.
“Belirsizliğe rağmen kriz beklentisi yok”
Araştırma sonuçlarını yorumlayan EO Türkiye Başkanı Gamze Cizreli, “Raporun sonuçlarında ekonomi ve girişimcilikle ilgili beklentilerin geçtiğimiz yıla göre düştüğünü görüyoruz. Ancak ekonomideki belirsizliğe rağmen istihdama ve karlılığa yönelik beklentiler bize şirketlerde bir kriz beklentisi olmadığını gösteriyor. Seçim döneminin ardından, siyasi ve ekonomik dengelerin oturmasıyla girişimcilik alanında da olumlu gelişmeler olmasını ve yeni yatırımların önünün açılmasını bekliyoruz. Bir süredir bekle-gör politikasını uygulayan yeni girişimcilerin de yeni kararlar alacağını düşünüyoruz. Türkiye’de ekonominin gelişmesini sağlamak ve işsizliği düşük seviyelere taşımak için, girişimcilik çok önemli bir araç. Bizler de EO Türkiye olarak hem üyelerimize hem de gençlere yönelik projelerimizle bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.