Türkiye’nin et açığına Fransız ilgisi

İnterbev Dış Ticaret Komisyon Başkanı Emmanuel Bernard, Fransa’da hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren önemli firmalar olduğunu belirterek, bunlarla Türk şirketlerinin önümüzdeki dönemde partnerlik kurabileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ayfer İLHAN

ANKARA Türkiye’nin sıfır gümrükle 550 bin canlı sığır ithalatını açmasının ardından, Fransa’daki hayvancılık sektörünü tanıtmak üzere Ankara’daki Büyükelçilik binasında brifing veren Fransa Hayvancılık ve Et Üreticileri Birliği (İnterbev) Dış Ticaret Komisyon Başkanı Emmanuel Bernard, DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu. 

Fransa’da çok geniş alanlarda verimli hayvancılık faaliyetleri yürütüldüğünü söyleyen Bernard, bazı bölgelerde gözlenen mavi dil hastalığı sebebiyle ihracatta tıkanma yaşandığını bildirdi. Hastalık bulunan bölgelerde hayvanların hasta olmadığını sadece virüs taşıdığını kaydeden Bernard, iki ülke tarım bakanlıklarının anlaşması halinde, sorun taşımayan hayvanların uygun koşullarda ihracatının mümkün olabileceğini aktardı. Geçen yıl 3.20 euro civarında olan fiyatların, arz kaynaklı olmak üzere bu yıl 3.80 euroya kadar çıktığını belirten Bernard, bu bölgelerden ihracatın başlaması halinde, fiyatların geçen yılın da altına gerileyebileceğini söyledi. 

"Partner olabiliriz” 

Fransa’da çok verimli hayvancılık üretimi yapıldığını belirten Bernard, önümüzdeki dönemde Fransız ve Türk şirketleri arasında bu alanda partnerlik yapılabileceğini anlattı.

Fransa’nın da Türkiye gibi çok farklı iklim koşullarına sahip olduğuna vurgu yapan Bernard, her türlü iklime ayak uydurabilecek, verimliliği yüksek 22 sığır ırkına sahip olduklarını bildirdi. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Fransız şirketlerin olup olmadığına yönelik bir soruya karşın Emmanuel Bernard, Türkiye ile yakından ilgilenen Fransız şirketlerin olduğunu ancak bunun doğrudan yatırım isteği anlamını taşımadığını belirtti. Bu kapsamda, İtalya’da olduğu gibi Türk şirketleriyle partnerlik yapabilecek Fransız şirketleri olacağını ifade eden Bernard, önümüzdeki dönemde bu tarz partnerliklerin düşünülebileceğine değindi. Bir süre önce canlı hayvan ve et ithalatı konusunda görevlendirilen TİGEM ve ESK ile birlikte çalışmayı istediklerini dile getiren Bernard, bu konuda girişimlerde bulunacaklarını da söyledi. 

Öte yandan geçtiğimiz hafta Fransa’nın Ankara'daki büyükelçilik binasında Türk hayvancılık sektörüne, Fransa’daki hayvanlarla ilgili sunumlar yapan uzmanlar, özellikle et ve süt verimliliği konusunda ülkelerindeki ırkların diğer ırkların önüne geçtiğine yönelik vurgular yaptılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir