Türkiye'nin ilk ürün ihtisas borsasında sona gelindi

Türkiye'nin ilk ürün ihtisas borsası anonim şirket şeklinde birkaç hafta içinde kurulmuş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İZMİR - Türkiye'nin ilk ürün ihtisas borsasının kurulmasında son aşamaya gelindi. 5174 sayılı kanun uyarınca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın başlattığı inisiyatif ve TOBB öncülüğünde, Ürün İhtisas Borsası 100 milyon lira ödenmiş nakit sermaye ile anonim şirket şeklinde birkaç hafta için kurulmuş olacak.

Borsa şirketinin ortaklık yapısı da planlandı. Buna göre şirkette yüzde 60-65 TOBB ve istekli ticaret borsaları, yüzde 10-15 Toprak Mahsulleri Ofisi, yüzde 10-15 BIST, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu, yüzde 5-15 kamu bankaları ve yüzde 5-10 uluslarası stratejik ortak planlandı. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre stratejik ortakların, Şikago Borsası ya da Uluslararası Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası gibi kuruluşların olabileceği düşünülüyor.

100 milyon lira sermaye ile kurulacak

İzmir Ticaret Borsası (İTB) da 100 milyon lira sermaye ile kurulacak olan ürün ihtisas borsasına 2 milyon lira sermaye ile yüzde 2 ortak olma kararı aldı. İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, bu yeni ortaklıkla ilgili olarak, "Ürün ihtisas borsaları ulusal çapta, lisanslı depoların içindeki elektronik ürün senetlerinin, ülke çapında ticaretinin yapılabilmesini sağlayacak. Daha sonra uluslararası katılımcıları da olabilir. Şu an Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanunun 53. maddesinde yazılı olan borsayı kurmak üzere tekrar bir inisiyatif başlattı. 115 ticaret odası toplantıya çağrıldı. Bununla ilgili olarak 16 Ağustos'ta Ankara'da bir toplantı yaptık. Birkaç hafta içinde çok da hızlı bir şekilde 100 milyon lira ödenmiş nakit sermayeli bir ürün ihtisas borsası kurulacak. Yaklaşık pay oranları Bakanlar Kurulu Kararı'nda tam netlik kazanacak" dedi.

İTB yüzde 2 payla ortak olacak

Ürün ihtisas borsasında İTB'nin de mutlaka bulunması gerektiği düşüncesi ile hareket ettiklerini ve ağustos ayı meclis toplantısında kurulması planlanan ürün ihtisas borsasına yüzde 2 payla ortak olunması konusunda karar aldıklarını hatırlatan Dr. Güdücü, "Şu anda bizde hububatta ve pamukta lisanslı depolar var. Ürün ihtisas borsasına konu olacak emtialar da bu ürünler olacak. Lisanslı deposu olan, elektronik ürün alım satımı yapan bir borsa olarak maksimum katılma talebimizi ilettik" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir