TÜRKONFED, Mardin'de toplandı

Beysel, serbest bölgelerin çalışması için yapılacak düzenlemelerin katma değer yaratabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MARDİN - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, Türk demokrasisinin tarihinde ilk kez çok zorlu bir sınavdan geçtiğini söyledi.

Beysel, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir değişim sürecine girdiğini ve herkesi rahatsız eden olaylara bakıp ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini ifade etti.

"Tarihimizde demokrasimiz belki de ilk kez bu denli zorlu bir imtihandan geçiyor. Tüm gelişmiş demokrasiler, benzer imtihanlardan geçmiştir. Başaranların, rotalarını çağdaşlaşma istikametinde değiştirebilenlerin demokrasiyi sarsılmaz bir şekilde içselleştirdiklerini unutmayalım" diyen Beysel, yapılması gereken değişimin öncelikle AB uyum çerçevesinde gerçekleştirmeye başlanan sosyal, ekonomik ve hukuki reformlara sahip çıkmak, gerçek hayata uygulayabilmek, bu reformları geliştirmek olduğunu söyledi.

Anayasayı, demokrasi açısından gelişmiş ülkelerin anayasaları seviyesine getirmek gerektiğini kaydeden Beysel, Türkiye'nin birçok temel alanda değişmeye muhtaç olduğunu, ancak statükocu ve korumacı bir tavırla değişimin uzun yıllar geciktirildiğini ve dolayısıyla değişim sürecinin çok sancılı geçmesinin doğal olduğunu vurgulayan Beysel, gecikmenin neden olduğu birikim sonucu toplumun bugün bir kamplaşma içine itilmiş olduğunu savundu.

Beysel, istihdam sorununun çözümü için öncelikle istihdam üzerindeki yükün azaltılması ve aktif iş gücü programlarının etkinleştirilmesi gerektiğini kaydederek, yıllardır bir türlü arzu edilen seviyelerde üretime geçemeyen "serbest bölgeler"in çalışması için yapılacak bazı düzenlemeler kriz döneminde ülkeye katma değer yaratabileceğini bildirdi.

"İyimser olmak için bazı nedenler de var"

Krizde iyimser olmak için bazı nedenler olduğunu da belirten Celal Beysel, iyimserlik yaratan olumlu gelişmeleri şöyle sıraladı:

"İyimser olmak için de nedenler var. Faizler ve enflasyon tarihte görülmemiş ölçüde düşük seviyelere indi. Kurlar ihracatı destekleyecek bir tablo arz ediyor. Bölge ülkeleriyle ticari ilişkiler artıyor. Enerji ve ulaştırma fiyatlarının geriliyor olması, dış ticaret dengemizi olumlu etkiliyor. Kriz sürecinde doğru pazarlara ve doğru sektörlere odaklanan ve yeniden yapılanmasını tamamlayabilen şirketlerin kriz bitiminde ciddi avantajlar yakalayacağını söylemek bir kehanet olmaz. Küresel ekonomiden gelen haberlerin artık hepsi olumsuz da değil. Özellikle borsalardan son haftalarda olumlu haberler geliyor. Başta Çin ve Kore olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerde de üretim artışları olduğu bir gerçek.

Krize yönelik olarak toplanan G-20 zirvesinde krizle etkin mücadele edilebilmesi için uluslararası kurumların kaynaklarının 1,1 trilyon dolar güçlendirilmesi kararı çıktı. Bunlar da resmin olumlu kısımları."

Toplantıya, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mardin Valisi Hasan Duruer, DOGUNSiFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sayın Nasır Duyan da katıldı.