Turkuvaz: 'Gazete ve dergi'nin greve katılması kanun dışı
Şirket, grevin yalnızca ATV çalışanlarını kapsadığını gazete ve dergi çalışanlarının bu greve katılmasının tamamen kanun dışı olduğunu ileri sürdü
İSTANBUL - Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş, 13 Şubat 2009 tarihinde başlayan grevin yalnızca ATV çalışanlarını kapsadığını, gazete ve dergi çalışanlarının bu greve katılmasının tamamen kanun dışı olduğunu ileri sürdü.
Şirketten yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS), kamuoyunu ve şirket çalışanlarını yanlış yönlendirme gayreti içindeki beyanlarına karşı yazılı açıklama yapma gereği duyulduğu" belirtildi.
TGS'nin, 10 Nisan 2007 tarihli başvurusu üzerine Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda TGS'nin Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'de 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun aradığı gerekli çoğunluğu sağladığının tespit edildiği ifade edilen açıklamada, bakanlığın 15 Mayıs 2008 tarihli yetki belgesi ile TGS'nin Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'ye ait iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapmak konusunda yetkili olduğuna dair yetki belgesi verdiği, bu görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine 13 Şubat tarihinde TGS tarafından alınmış olan grev kararının uygulamaya konulduğu hatırlatıldı.
Bunun yanında Merkez Gazete Dergi ve Basım A.Ş'ye ait olan ve aralarında Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'ye ait 3 iş yerinin de dahil olduğu 8 iş yerinde de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yürütülmesi için TGS'nin gerekli çoğunluğu sağladığına ilişkin bakanlığın 4 Haziran 2008 tarihli çoğunluk tespiti işlemine karşı İstanbul 6. İş Mahkemesi'nin 2008/372 E sayılı dosyası ile dava açıldığı anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:
"TMSF tarafından yapılan ihale sonucunda bu iş yerlerinin de Merkez ATV'ye ait iş yerleri gibi Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş. tarafından devralındığı, dolayısıyla aynı şirkette ve aynı iş yerlerinde birden fazla toplu iş sözleşmesi görüşmesi yürütülmeyeceğinden bahisle çoğunluk tespiti kararının iptali talep edilmişse de bu talebimiz mahkeme tarafından reddedilmiş ve karar Yargıtay tarafından da onanmış ve kesinleşmiş mahkeme kararına dayalı olarak 8 adet iş yerinde geçerli olan yetki belgesi TGS tarafından şirketimize iletilerek, toplu iş sözleşmesi görüşmesine davet edilmiştir.
İtirazımıza rağmen kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre, Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş. için alınmış olan yani ATV çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci ile Merkez Gazete Dergi Basım A.Ş. için alınmış yani gazete ve dergi çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci birbirlerinden bağımsız olarak yürütülecektir.
TGS de bu yargılama süreci içinde ikinci çoğunluk tespitinin iptali talebimize karşılık bu tespitin hukuken geçerli ve bağlayıcı olduğunu savunarak konunun bu hale gelmesine neden olmuştur. Bir yandan yeni bir yetki belgesi ile gazete ve dergi çalışanlarımızı kapsamak üzere toplu iş sözleşmesi görüşmelerine davet ederken diğer yandan mevcut grevin gazete ve dergi çalışanlarını da kapsadığı, yani aynı kişilerin iki farklı toplu iş sözleşmesi sürecine tabi olduğu yönündeki iddianın tutarsızlığı hiçbir izahı gerektirmeyecek kadar açıktır.
Buna göre, 13 Şubat 2009 tarihinde başlayan grev yalnızca ATV çalışanlarını kapsamaktadır. Gazete ve dergi çalışanlarının bu greve katılması tamamen kanun dışı grevdir. Şirketimiz tarafından gerçekleştirilen işlem tümü ile kanuna uygundur."