TÜSİAD bütçe açığına dikkat çekti
Yalçındağ yeni teşvik sistemi için 'çok iyi' dedi; bütçe açıklarının yönetiminin önemli olacağına işaret etti
ANKARA - Krizi atlatmak için maliye politikasının biraz genişletilmesine destek verdiklerini kaydeden TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "krizle mücadele ile başlayıp, teşvik ve istihdam paketi ile doğal olarak artması muhtemel bütçe açıklarının yönetimi önümüzdeki dönemin en önemli sorunu" dedi.
Yalçındağ, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlar Konseyinde yaptığı konuşmada, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yatırım ve İstihdam Teşvik Paketinin bir süredir, hükümetin sivil toplum örgütleri ile paylaştığı ve geniş görüş alışverişi imkanı tanıyarak geliştirdiği bir düzenleme olduğunu söyledi.
Paketin uluslararası yükümlülükler, yani Türkiye'nin Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü taahhütlerinin göz önüne alınarak şekillendiğini kaydeden Yalçındağ, şöyle devam etti:
"Özellikle aktif iş gücü politikaları ile yapısal işsizlik ile mücadele, gerçekten son derece yerinde ve uzunca bir süredir tartışılan konuydu. Bu düzenleme işsizliğin yaratacağı sosyal huzursuzluğu sınırlayacak ve gençlerin edinmiş olduğu tecrübe ışığında iş bulma olanaklarını kolaylaştıracak.
Paketin büyümenin önünde önemli bir yapısal engel oluşturan, bölgesel kalkınma farklarının azaltılması yönünde de katkı sağlayacağını ümit edebiliriz"
Yalçındağ, kriz ile mücadele ile başlayıp bu paketle doğal olarak artması muhtemel bütçe açıklarının yönetiminin önümüzdeki dönemin en önemli sorunu olarak karşımızda durduğunu bildirdi.
Yalçındağ,, "bir yandan daralmayı kontrol etmek, öte yandan bütçenin finansmanını, ekonominin itibarını koruyacak şekilde gercekleştirmek gerekecek" dedi.
Bunun son derece güç olduğunun farkında bulunduklarını kaydeden Yalçındağ, bu aşamada yeni büyüme sürecinin finansmanı konusunda iç ve dış tasarrufların ne şekilde oluşturulacağı konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti ve şöyle konuştu:
"Bu teşvikler çok iyi. Krizi atlatmak için maliye politikasının biraz genişletilmesi TÜSİAD olarak bizce de doğrudur. Olağan üstü durumlar, olağan üstü önlemler gerektirir dedik. Ancak bu sürdürülebilir mi? Nereye kadar varır? Bankacılık sektörü, kamu açıklarını finanse ederek 90'lara mı geri döneriz? Eğer bankacılık sektörü Hazinenin borçlarını finanse ederse, reel sektöre nereden kaynak verecek? sorularına bir cevap bulmamız gerekir. Yapısal olan iç tasarrufun azlığını da göz önünde bulundurduğumuz da yüksek büyüme için, kaynağa nereden ulaşacağız? Bunlar cevaplamamız gereken ana sorular"