TÜSİAD'dan Başbakan'a mektup

Arzuhan Doğan Yalçındağ, G-20 Zirvesi öncesinde, Başbakan Erdoğan'a küresel ekonomiye ilişkin görüşlerini konu alan bir mektup gönderdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, G-20 Zirvesi öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a küresel ekonomiye ilişkin görüşlerini konu alan bir mektup gönderdi.

TÜSİAD'tan yapılan açıklamaya göre Yalçındağ, bugün ve yarın Pittsburgh'da gerçekleşecek G-20 Zirvesi öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup ile küresel ekonomiye yönelik kilit konular ve bu konuların Türkiye'ye yansımaları üzerine görüşlerini iletti.

Finansal krizin ardından piyasada güveni tesis etmenin önemine değinilen mektupta, ekonomiyi yeniden yapılandırma teşebbüslerine ve finansal piyasaya yönelik reformlara devam edilmesi gerektiği belirtildi.

G-20 Zirvesi kapsamında, küresel gözetim, şeffaflık ve risk yönetimi gibi hususları geliştirmek için mali reform çalışmalarına devam kararı beklendiğini ifade eden Yalçındağ, bankacılık sektöründe de konjonktürel dalgalanmaları engelleyecek geleceğe dönük ihtiyatlı kuralların tesis edilmesi yönündeki beklentisini dile getirdi.

Yalçındağ, finansal krizden sonra ekonomiyi istikrara kavuşturmak için devlet yardımı ve teşvik planları aracılığıyla yapılan hükümet müdahalelerine de değindi. Bu müdahalelerin olumlu etkilerinin yanı sıra, adil rekabet üzerinde olumsuz etki yapma ihtimalini barındırdığını da belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, G-20'nin, devlet yardımlarının ülkeler arasında adil rekabeti bozmayacak kurallar geliştirmesi gerektiğini savundu.

Korumacılığa karşı mücadeleye yönelik bir önceki G-20 taahhütlerinin arzulanan etkiyi sağlayamadığını hatırlatan Yalçındağ, G-20'nin, teşvik politikalarının içerebileceği korumacılığa karşı daha kararlı bir tutum benimsemesinin yararlı olacağını ifade etti.

Arzuhan Doğan Yalçındağ mektupta ayrıca, G-20 Zirvesi'nin, iklim değişikliği konusunda Kopenhag Anlaşması'nın güçlü bir şekilde savunulması için bir fırsat olacağını vurguladı. Yalçındağ, bu bağlamda, AB'nin düşük karbonlu ekonomiye geçiş politikası çerçevesinde, Türkiye'nin hedeflenen büyüme oranına bağlı olarak oluşacak emisyon artışını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmasının önem arz ettiğini ifade etti.

Mektupta, bu hususta, kamu kurumlarının yanı sıra, ilgili tüm paydaşların ve özel sektörün işbirliği halinde çalışması gerektiği belirtildi.