TÜSİAD'ın yeni başkanı Bilecik: Çok çalışacağız

TÜSİAD yeni başkanını seçti. Erol Bilecik, başkan olarak yaptığı ilk konuşmada çok çalışma sözü verdi. Bilecik'in yönetim kurulunda 3 kadın yer alırken derneğe yoğun bir yeni katılım dalgası olduğu belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

TÜSİAD'ın 47. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa Index Bilgisayar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik seçildi. Bilecik, TÜSİAD Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmada, "Önümüzdeki dönemin zorlu olması, gerçekten bizleri endişelendirmiyor. Tam aksine geleneksel misyonumuzun ışığında bizi daha fazla çalışmak adına motive ediyor" dedi. Bilecik şöyle devam etti:

"Zira küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye için, emeklediğimiz alanlarda koşmamız, koştuğumuz alanlarda hızlanmamız gerekiyor. Biz bunun bilincindeyiz. Türkiye ancak bir demokrasi, hukuk ve en geniş özgürlüklere sahip, teknolojik, bilimsel ve sanatsal yaratıcılık toplumu olarak dünyada rekabet gücü yüksek bir ülke olabilir. Bu yönde azimle çalışmaya devam edeceğiz."

Bilecik, genç liderleri daha fazla görmek istediklerini belirterek, “Geride bıraktığımız yıl yaşanan hain darbe girişimi bizlere düşünce ve irade açısından özgür bireyler yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunu fazlasıyla gösterdi. Biz de bu alanda üzerimize düşeni yaparak çeşitliliğe, gençlerimize, kadınlarımıza öncelik veren yönetim anlayışın hep benimsedik, bundan sonra da benimseyeceğiz" şeklinde konuştu. Bilecik, “Ben bu toprakların insani bereketine olan inancımı, kendi yaşadıklarımla besleyebilmiş bir kişiyim. Emin olabilirsiniz ki, yeni dönemde arkadaşlarımla birlikte çok ama çok çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Atatürk'e sahip çıkmak

Bilecik, “TÜSİAD, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine ve kazanımlarına her dönem sahip çıkmıştır. Önümüzdeki tüm süreçlerde de aynı kazanımların sağladığı temel üzerine yükselecek daha büyük, daha güçlü ve daha mutlu bir Türkiye adına iş dünyamızın ortak çabalarının öncüsü olacağız" diye konuştu. Yine Yüksek İstişare Kurulu Başkanı seçilen Tuncay Özilhan da konuşmasında Atatürk'e vurgu yaptı ve "Mustafa Kemal Atatürk’ü milli birliğin sembolü yapan, muhaliflerinin duyduğu saygı ve vatandaşlarının duyduğu sevgidir.

Bu milli sembol, bugün de devletimizi bir arada tutan tutkaldır" ifadesini kullandı. Özilhan konuşmasında yeni bir çağ açıldığını belirterek Türkiye'nin bu süreçte fay hatları ile oynandığını söyledi. Özilhan toplumsal bünyemizi düşmanlarımızın saldırmaya cesaret edemeyeceği kadar güçlendirmemiz gerektiğini belirterek, birlik ve beraberliği laftan çıkarıp hayata geçirmenin formülünü verdi: "Hukuk devleti, liyakat esası, çoğulculuk, adalet, bürokratik kurumların sağlamlığı, laiklik."

Ayakta alkışlandı

Başkanlığı devreden Cansen Başaran Symes ise üyelerin ayakta alkışladığı konuşmasında laiklik vurgusu yaptı: "Laiklik olmadan Ortadoğu’da tanık olduğumuz acıların, trajedilerin, şiddet dalgalarının ülkemizi de içine çekmesini engellememiz mümkün değil. Derneğimizin bu ilkeyi kendisi için, Türkiye’nin bekası için en temel ilke saymasındaki isabeti de bu vesileyle kayda geçirmek isterim." Sürekli bir olağanüstü hal ortamının tek başına, güvenlik sorunlarının aşılabilmesini sağlayabileceği kanısında olmadığını vurgulayan Başaran Symes, meclisin önemini anlatarak, "Anayasa değişikliklerinin tartışıldığı ve maddelerin oylandığı şu dönemde başta milletvekillerimiz olmak üzere etraflıca düşünmeliyiz kanısındayım" ifadesini kullandı.


TÜSİAD GENEL KURULU'NDAN NOTLAR

1 GEÇERSİZ, 1 BOŞ
Üyelerin gizli oy sistemi ile verdiği 146 oydan 144'ü yeni başkana giderken, kalan iki oyun biri geçersiz, diğerinin ise boş olduğu belirtildi. Oylamaya katılım bir önceki seçimin gerisinde kaldı. Başaran Symes 174 oyla seçilmişti.
Tuncay Özilhan yine Yüksek İstişare Kurulu Başkanı seçildi.

BU KEZ 3 YARDIMCI
Genel Kurul'da seçilen yeni Yönetim Kurulu ilk toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Erol Bilecik'i, Başkan Yardımcılıklarına ise Ali Y. Koç, Simone Kaslowski ve Murat Özyeğin'in atanmasına karar verdi. Ali Koç önceki yönetimde de başkan yardımcısı görevindeydi. Önceki dönem sayman üye olan Özyeğin ise bu yönetimde başkan yardımcılığına atanmış oldu. Kaslowski ise önceki yönetimde Küresel İlişkiler ve AB Yuvarlak Masası Lideriydi.

İZMİRLİLER DEĞİŞTİ
Önceki yönetimde başkan yardımcılığı görevini sürdüren Sun Holding’in kurucusu İzmirli iş adamı Şükrü Ünlütürk bu kez yönetime girmedi. Onun yerine İzmir'den Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı yeni yönetime girdi.

BİR GM BİR CFO
Önceki yönetimde yedek üye olan Batu Aksoy bu yönetime girerken, yeni yönetimde değişen üçüncü isim ise Mehmet Pekarun yerine Sabancı'dan CFO Barış Oran oldu.
Yönetimdeki 4'üncü yeni isim ise finans sektöründen geldi. Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ile bu kez TÜSİAD yönetimine 2 değil 3 kadın girmiş oldu.

YENİ KUŞAK YEDEKTE
TÜSİAD yönetim kurulu yedek üyelerinin neredeyse tamamı değişti. Listede Selçuk Yorgancıoğlu, Nükhet Küçükel Ezberci, Sina Afra, Can Yücaoğlu, Emre Eczacıbaşı, Cem Tüfekçi, İrem Oral Kayacık gibi yeni jenerasyon genç işinsanları yer aldı.
Erkut Yücaoğlu, derneğe ciddi bir yeni katılım dalgası olduğunu söyledi. Leyla Alaton, Rahmi Çulhacı, Ali Fuat Erbil, Hakan Sabancı, Nevzat Aydın, Hakan Bulgurlu yeni TÜSİAD üyeleri arasında sayıldı.