TUSKON ile RSPP işbirliği anlaşmasına imza attı

İki ülke iş adamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Rusya Sanayiciler ve İşadamları Birliği (RSPP) arasında, iki ülke iş adamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla işbirliği anlaşması imzalandı.

RSPP Başkanı Aleksandır Şohin, imza töreni öncesinde gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağını vurguladı.

Ziyaret kapsamında dün Türkiye'deki sanayi tesislerini ziyaret ettiklerini belirten Şohin, bugün de Türk iş adamlarıyla görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Ağustos ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette 20'ye yakın anlaşma imzalandığını anımsatan Şohin, "Bu ortamda biz iş adamlarına düşen, iş ilişkilerimizi bir adım öne götürmektir. 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak, bugünkü koşullarda bile gerçekleşebilir bir hedeftir" dedi.

Rusya'nın dünyadaki mali krize aynı ölçüde tepki verdiğine işaret eden Şohin, hem Türkiye hem de Rusya'nın ihracata yönelik ülkeler olması nedeniyle, dünyadaki talebin azalması üzerine her iki ülkede de üretimin düştüğünü, krizden olumsuz etkilendiğini belirtti.

Aleksandır Şohin, Türkiye ile Rusya ekonomilerinde birbirini tamamlayan birçok alan bulunduğunu, ilişkilerin sadece istişare düzeyinde kalmayacağını, iki ülkenin birbirine destek olacak konuları değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya'nın enerji konusunda ciddi stratejik yatırımlar beklediği yönünde işaretler olduğunun altını çizen Şohin, "Kısa bir zaman öncesine kadar Rusya, yatırımlar alanında milliyetçilik yapıyor diye eleştiriliyordu. Ancak bugünkü durum son derece farklı... Rusya, yabancıların enerji yatırımlarına kapılarını sonuna kadar açmakta, yabancı yatırımlara 'welcome' demekte. Böylelikle Rusya, gerek ülkede gerek bölgede enerji güvenliğine katkıda bulunmaktadır" diye konuştu.

"Daha etkin ve verimli çalışma zemini sağlanacak"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, işbirliği anlaşmasının iki ülke iş adamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediğini ve kendilerine daha etkin ve verimli çalışma zemini sağlayacağını söyledi.

Rusya'nın 800 milyar dolara yaklaşan dış ticareti ve çok zengin doğal kaynaklarıyla dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Meral, "Biz de TUSKON olarak komşumuz Rusya'yı çok önemsemekte ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği noktada memnuniyet duymaktayız. Ancak yeterli seviyede olduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu.

Meral, "Türk müteahhitlerini, 2014 yılında Soçi'de yapılacak olimpiyat altyapıları için büyük fırsatlar beklemektedir. Önümüzdeki dönemde özellikle enerji, doğal gaz, turizm, gayrimenkul ve imalat sanayi alanında ilişkilerin yoğunlaşacağını ve bu yatırımların daha çok bu sahalarda yapılacağını düşünüyoruz" dedi.

RSPP Başkan Yardımcısı ve Rusya Bankalar Birliği Başkanı Aleksandır Muriçev de, Rusya'da bankacılık pazarına yabancı iş adamlarının girmesi konusunda hiçbir sınırlama bulunmadığına dikkati çekerek, "Rusya'da yaklaşık 100 banka faaliyet gösteriyor. 4 tane Türk bankası da var. Krize rağmen Türk bankaları ve Türk sermayesi, Rusya'da aktif şekilde çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

Basın toplantısının ardından, taraflar arasında işbirliği anlaşmasına ilişkin imza töreni gerçekleştirildi ve basına kapalı olarak ikili görüşmeler yapıldı.