TUSKON’lu iş kadınları Rusya’ya çıkarma yaptı

İlk yurtdışı zirve deneyimini geçtiğimiz hafta Rusya’da gerçekleştiren TUSKON’a bağlı işkadınları, tarım, gıda, tekstil gibi çok sayıda sektörde yeni yatırım ortamı sağlamayı amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

MOSKOVA - Geçtiğimiz yıl, Rus işkadınlarını Türkiye’de ağırlayan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), geçtiğimiz hafta Rusya’ya iade-i ziyarette bulundu. Yaklaşık 30 işkadını ile gerçekleştirdiği ziyarette, 100 Rus işkadınıyla ikili görüşmeler gerçekleştiren TUSKON yetkilileri, tarım, tekstil, gıda, inşaat ve mobilya sektörlerinde hem ticaret hem yatırım ortaklığının temellerini attı.

Rusya-Türkiye İş Kadınları Zirvesi, geçtiğimiz perşembe günü Moskova’da gerçekleştirildi. Böylece TUSKON’a bağlı işkadınlarının zirve anlamında ilk yurtdışı deneyimi de Rusya oldu.2012 yılında 33 milyar dolar olan ihracat hacmini daha da geliştirmek istediklerini kaydeden TUSKON Başkanvekili Rana Tezcan Açıkgöz, daha önce Brezilya, ABD ve Fas’a giderek hızlandırmaya çalıştıkları ilişkileri, bu yıl, Uzak Doğu ve Afrika’ya da giderek tüm dünyaya yaymak istediklerini söyledi. TUSKON içinde de bu çalışmalarının takdir gördüğünü ifadeeden Açıkgöz, “Bu yıl dedik ki işkadınlarımız çok aktif çalışıyorlar. Biz yönetim kurulu olarak işkadınlarımızdan aidat almayalım gibi bir pozitif ayrımcılık yapalım. Üyelerimiz de bu yıl bin 200 lira yerine 800 lira vermeye başladı” şeklinde konuştu.

‘Türkiye çok güzel yatırım fırsatları sunuyor’

Toplantıya katılan Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Galina Andreevna Roketskaya, ikili ticari ilişkileri özellikle KOBİ’ler nezdinde geliştirmek istediklerini belirterek, işkadınlarının bu anlamda önemli rol oynayacaklarını kaydetti. Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefinde KOBİ’lerin büyük önem taşıdığını anlatan Roketskaya, “Türkiye bize ortak yatırım konusunda çok güzel koşullar sunuyor ve bizim de yatırımlarımız bu sayede artıyor. Hükümetimiz de dış pazarlara açılmak adına bizi destekliyor. Özellikle yabancı partnerlere açığız. Rus iş kadınları arasında KOBİ’lerin oranı yüzde 50. Çalışmalarımızla bölgesel ve uluslararası çalışmaları artırmayı, sosyal farklılıkların ve rekabet kaynaklı sorunların giderilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Kadın işveren oranı yüzde 13’te kaldı

KOSGEB Başkan Yardımcısı Selma Tezyetiş ise kadınların işgücüne katılım oranının bugün yüzde 28’lere ulaştığını, işveren oranın ise yüzde 13’lerde kaldığını söyledi. “Kadınların sahip olduğu potansiyelin en önemli fırsat olduğunun farkındayız” diyen Tezyetiş, sözlerine şöyle devam etti: “Meslek edindirme anlamında başlattığımız kurslarımıza son 4 yılda 156 bin kişi katıldı. Bu sayının 69 binini ise potansiyel kadın girişimciler oluşturdu. 155 milyon TL’lik kaynak aktarıldı. Kadın girişimcilerin artış oranı son yıllarda 3 katına çıktı. Biz bu artışı daha da hızlandırmak istiyoruz.”

‘Kadınlar erkeklere göre daha gözü kara’

TUSKON Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Erten, kadınların erkeklerden daha cesur ve gözü kara olduğunu belirterek, “Plastik üreticisi üyelerimizden bir hanımefendi ‘Ben kesinlikle burada yatırım yapmak istiyorum’ dedi. Kadınların biraz daha gözü kara. Neden bilmiyorum ama öyle bir durum var. Kadınlarda o enerji, tedirginliği kaldırıyor olabilir” diye konuştu. “Bizim şirketlerimizin çoğu şu an üretici. Biz yurtdışında iyi partnerlerle onları bir araya getirmeyi hedefliyoruz” diyen ve bu anlamda ihracata da katkı sağlamayı amaçlayan Erten, “Belki de Ruslarla birlikte yurtdışında yatırım çalışmaları yapılacak. Ama önce hedefimiz ihracatımıza katkı sağlamak” yorumunu yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir