Tüzmen'den "dış ticaret koçları"na destek

Kürşad Tüzmen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli "Dış Ticaret Koçları Projesi"nin tanıtımı dolayısıyla Armada Center'de düzenlenen toplantıya katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dış ticaret koçluğu eğitimi alacak gençlere seslenerek, "Siz işlerinizi iyi yaparsanız, dünyadaki kriz ortamları gelir gider. Sağlam çalışırsanız, kendinizi gösterirseniz, tüm dünya ülkeleri arasında Türkiye, en önde giden ülke olur" dedi.

Kürşad Tüzmen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli "Dış Ticaret Koçları Projesi"nin tanıtımı dolayısıyla Armada Center'de düzenlenen toplantıya katıldı.

Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl 333 milyar dolarlık ticaret hacmini yakaladığına işaret ederek, bunun dünya ölçeğinde bile önemli bir rakam olduğunu ve Türkiye'nin 20 dış ticaretçi dünya ülkesi arasında yer aldığını söyledi.

2008 yılında 132 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmenin kolay bir iş olmadığını belirten Tüzmen, şöyle devam etti:

"Çünkü 2002 yılında biz, 36 milyar dolarlık ihracatla başladık işe. O zaman aramızda ihracat koçlarımız da yoktu. Ama koç gibi ihracatçılarımız vardı. Koç gibi ihracatçılarımız son zamanlarda sıkıntılar yaşadılar. 2002'den 2008'e kadar aşırı değerlenen lirayla uğraştılar ve biraz içleri boşaldı. Şimdi lira istenilen noktaya geldi. Ama bu sefer de bizim ihracatçılarımızın şevki eksik kaldı. Ama biz biliyoruz ki hiçbir şey dört dörtlük olmuyor hiçbir zaman. Fakat biz bunları da aşıp, geleceğe iddialı bakmaya devam edeceğiz."

Japonya'nın ihracatı yüzde 46 geriledi

Japonya'nın bu yılki ihracatının yüzde 46 civarında düştüğüne ve aynı düşüşten Türkiye'nin de belirli oranlarda etkilendiğine dikkati çeken Tüzmen, şöyle konuştu:

"Ama Mersin'de bunun tam tersi yaşandı. Mersin, yaş meyve sebze ihracatında geçen yılın ilk 2 aylık dönemine göre yaklaşık yüzde 33 civarında artış yakaladı. Bu güzel bir gösterge. Yaş meyve sebzeyi ne kadar önemsediğimizi, yaptığımız çalışmalar gösteriyor. Çünkü son dönemlerde tanıtım gruplarına çok ağırlık verdik. Mesela geçtiğimiz haftalarda başlattığımız Narenciye Tanıtım Grubu vasıtasıyla narenciye satışları ciddi oranda artıyor. Artık Türkiye, ihracatı artırmak için tanıtımdan vazgeçemez."

"İhracatta 100 milyar doların altına düşmemeye çalışacağız"

"Türkiye'nin bu yıl 132 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayamayacağını" belirten Tüzmen, "Bu sene 100 milyar doların altına düşmemeye çalışacağız. Bunun biraz üzeri bile büyük bir başarı olacak. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl ihracatta yüzde 17, ithalatta yüzde 25 gerileme bekliyoruz. İthalatta bilindiği gibi ciddi bir azalma var. Bu daralma, ileride toparlanmamızı sağlar" diye konuştu.

AKİB'in türlü kaynaklardan fon kullanarak yaşama geçirdiği "Dış Ticaret Koçları Projesi"nin önemine işaret eden Tüzmen, dış ticaret koçluğu eğitimi alacak gençlere seslenerek, şöyle konuştu:

"Sizler sertifikalarınızı aldığınızda KOBİ'lerde çalışacaksınız, daha sonra da kendinizi kanıtladığınızda bizim yurtdışı birimlerimizde de istihdam edilme imkanı yakalayacaksınız. Burada iş size kalıyor. Kendinizi göstermeniz gerekecek. Artık Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracatı yakalama hedefinde sizler de aktif rol oynayacaksınız.

Siz işlerinizi iyi yaparsanız, dünyadaki kriz ortamları gelir gider. Sağlam çalışırsanız ve kendinizi gösterirseniz, tüm dünya ülkeleri arasında Türkiye, en önde giden ülke olur. Bu nedenle bu hizmeti veren ve eğitimi gerçekleştiren tüm arkadaşlara teşekkür ederim."

Vali Aksoy, başarılar diledi

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da projenin önemine vurgu yaparak, tüm katılımcılara başarılar diledi.

Mersin'in, dış ticarette, tarımda, lojistikte ve geliştirmekte olduğu turizmde gelecek dönemlerde büyük mesafeler katedeceğini ifade eden Aksoy, "Özellikle dış ticaret ve ihracat, sadece ilimizin değil, ülkemizin de en önemli konularından birisi. Bu bağlamda 500 milyar dolarlık ihracat hacmi hedefinin oluşmasına katkıda bulunacak yeni arkadaşların yetişmesini sağlayacak bu projeyi çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile başlattıkları ve İŞKUR'un "İstihdam Tedbirleri" adı altındaki işsiz gençleri iş dünyasına kazandırmayı amaçlayan projenin, Dünya Bankası'ndan alınan 105 bin Avro'luk krediyle yaşama geçirildiğini anlattı. Projeyle gençleri istihdama kazandırırken, hiç ihracat yapmamış KOBİ'leri de ihracata yönlendireceklerini belirten Aymen, şunları kaydetti:

"Proje, 35 yaşını aşmamış 30 bayan ve 29 yaşını aşmamış 20 erkek adayın eğitimden geçmesi, ihracatla ilgili simülasyonlu eğitim yapması, kişisel becerilerini geliştirmesi ve birebir ihracat yapar hale gelmesidir. Bu tip çalışmalar, hem Türkiye'de işsizlik konusunda en önde olan Adana ve Mersin illerinin istihdam açığının profil çözümlenmesine katkıda bulunacak, hem de ihracat rakamının artırılması konusunda önemli bir çalışma olacak."