Ucuz döviz Türkiye'nin başına dert olur
Dövizdeki bugünkü seviyelerin ekonomi açısından olumsuz olmadığını söyleyen Ağaoğlu, "Tabii bir noktada stabilize olması lazım. Bu şekilde dalgalı olması, insanların önünü görememesi açısından sakınca" dedi
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, dolardaki yükselişin sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını, bu durumdan diğer ülkelerin para birimlerinin de etkilendiğini belirterek, "Dövizin bu noktalarda olmasını Türk ekonomisi açısından daha olumlu görüyorum" dedi.
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin kriz döneminde bol para basarak piyasasını canlı tutmaya, şimdi ise ekonomisindeki düzelmeyle bu fazla parayı geri kazanmaya çalıştığını söyledi.
Şirket olarak böyle bir gelişmeyi beklediklerini ve buna göre pozisyon aldıklarını belirten Ağaoğlu, Türk ekonomisinin de artık bu tür dalgalanmalara yanıt verebilecek bir yapıda bulunduğunu anlattı.
Ağaoğlu, ABD dolarının dünya piyasalarındaki yükselişinin bir süre daha devam edeceğini öngördüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:
"Dövizin bu noktalarda olmasını Türk ekonomisi açısından daha olumlu görüyorum. Türkiye'nin dünyaya entegre olmuş bir ekonomisi var. Türkiye de bundan doğal olarak etkilenecek ama şu var; ucuz dövizin, ucuz doların Türkiye'nin başına dert olacağını düşünüyorum. Belki hepimizin hoşuna gidiyor doların, dövizin ucuz olması ama Türkiye, cari açığı yüksek bir ülke. Bu durumda ithalat cenneti oluyor. Türk ekonomisi bu tür krizlere alışıktır. Çabuk karar alabilen, bunu hemen uygulamaya koyabilen bir ekonomik yapımız var. Onun için belki döviz borcu olan birkaç firma bundan olumsuz etkilenebilir ama uzun vadede dövizin bu noktalarda olmasını Türk ekonomisi açısından daha olumlu görüyorum. Tabii bir noktada stabilize olması lazım. Bu şekilde dalgalı olması, insanların önünü görememesi açısından sakıncalı."
"Merkez Bankası bu ülkeden bağımsız değil"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesi çağrısına olumlu baktığını vurgulayan Ağaoğlu, yüksek faizin yatırımcının önünde çok önemli bir engel teşkil ettiğini savundu.
Merkez Bankası bağımsız bir kurum olmasına rağmen Türkiye'nin ekonomi yönetiminin sorumluluğunun hükümete ait olduğuna işaret eden Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Merkez Bankası tabii ki aldığı iç kararlarda bağımsız ama neticede bu ülkeden de bağımsız değil. Dövizin içeride yaşadığı bu dalgalanma, bu tartışmadan dolayı değil. Doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasında dünya konjonktürünün getirdiği dalgalanma var. İç tartışmaların buna etkisi olmadı mı? Oldu. Tartışmaların basın önünde değil, karşılıklı oturarak yapılması daha uygun olurdu ama dediğim gibi Merkez Bankası bu ülkeden bağımsız değil. İç kararlarında bağımsız ama burada ekonomik rotayı çizen hükümettir. Merkez Bankasının, ülkenin ekonomi yönetimi doğrultusunda kararlar alması gerekir."
Ağaoğlu, Türkiye ekonomisinin gelecek 10 yılını çok aydınlık gördüğünü anlattı.
Dönem dönem iniş çıkışlar olabileceğine değinen Ağaoğlu, "Türkiye'nin önünün tamamen açık olduğuna inanıyorum. Yatırımlarımızı da ona göre yeniliyoruz" diye konuştu.