UİB'nin ihracatı 8 ayda, yüzde 44 düştü

UİB kanalıyla yapılan ihracat, yılın ilk 8 ayında, yüzde 44'lük düşüşle, 10 milyar 554 milyon 644 bin dolara geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Üyelerinin büyük bölümünü otomotiv ve tekstil firmalarının oluşturduğu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla yapılan ihracat, yılın ilk 8 ayında, yüzde 44'lük düşüşle, 10 milyar 554 milyon 644 bin dolara geriledi. 

İhracat, geçen yılın aynı döneminde, 18 milyar 821 milyon 297 bin doları bulmuştu.

UİB Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, birliğin ihracat kayıtlarını değerlendirirken, ocak-ağustos döneminde Türkiye'deki 13 ihracatçı birliği içinde, ihracatı en çok gerileyen birliğin yüzde 44,1'lik düşüşle UİB olduğunu belirtti. 

Sünneli, UİB'i, yüzde 41,9'luk gerileme ile İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birliğinin izlediğine işaret ederek, "Bu rakamlar Bursalı ihracatçılar olarak içinde bulunduğumuz sıkıntının en net göstergesidir" dedi.

Bursa'nın, İstanbul'dan sonra en çok ihracat yapılan ikinci şehir olduğunu, bundan kıvanç duyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu UİB üyesi firmaların başarısıdır. Ancak ihracatçımız önemli bir kan kaybı içerisindedir. Türkiye'yi ekonomik olarak dünyada daha saygın bir yere konumlandırmanın, ülkemizde sürdürülebilir büyümenin ve istihdam artışının yolu elbette ihracattan geçiyor. Bizler bunun için çalışıyor, üretiyor, vergimizi ödüyoruz. Ama artık sorunlarımıza köklü ve kalıcı çözümler de bekliyoruz."

Sünneli, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş'nin (TETAŞ) yükselen maliyetleri gerekçe göstererek dağıtım şirketlerine verdiği toptan elektrik fiyatında 1 Ekim'den itibaren talep ettiği yüzde 20 zamma da değinerek, EPDK'nın da bu fiyat artışını onayladığını anımsattı. Sünneli, şöyle devam etti:

"Şok zam olarak tanımlayabileceğimiz bu fiyat artışı korkarım zincirleme etki yapacaktır. Birkaç ay sonra yaklaşan kış ile birlikte doğal gaz zamları da gündeme gelecek. Üretim fiyatlarımızı, girdi maliyetlerimizi direkt olarak etkileyecek olan bu artışları nasıl karılayacağız, dış pazarlardaki kıyasıya rekabetle boğuşan ihracatçımız yırt dışına satacağı ürününe bugünden nasıl ihraç fiyatı verecektir. Bunlar bizi ciddi anlamda düşündürmektedir..."

Ocak-ağustos döneminde, UİB'in sektörlere göre ihracatı ise şöyle gerçekleşti:

.                                                       İhracat      Değişim

Sektör                                             (Bin dolar)    (Yüzde)

-----------------------------                   -----------         -------

Taşıt araçları ve yan sanayi             9.424.906       -46

Tekstil                                             547.262           -24

Hazır giyim ve konfeksiyon              298.201           -29

Meyve ve sebze mamulleri              110.240           -10

Yaş meyve ve sebze                        72.023             -12

Diğer sektörler                                102.010            -38