Uludağlıların ihracatı %20 düştü

Uludağ İhracatçı Birlikleri kanalıyla temmuz ayında yapılan ihracat 1 milyar 588 milyon 678 bin dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Üyelerinin büyük bölümünü otomotiv ve tekstil firmalarının oluşturduğu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla temmuz ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,3'lük düşüşle 1 milyar 588 milyon 678 bin dolar oldu. 2012'nin ilk 7 ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 4,1'lik düşüşle 12 milyar 314 milyon 703 bin dolar olarak gerçekleşti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden (UİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, UİB bünyesindeki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), temmuzda 1 milyar 296 milyon 490 bin dolarlık ihracata imza attı. Temmuzda ihracatı yüzde 25 değer kaybeden OİB'in yılın ilk 7 ayında da kaybı yüzde 8'i buldu ve 7 aylık ihracat, 10 milyar 145 milyon 260 bin dolar, 1 Ağustos 2011'den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı ise 17 milyar 347 milyon 748 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) temmuz ayı ihracatında fazla bir değişim gözlenmezken, ihracatını yüzde 0,5 puan artıran birlik, 92 milyon 89 bin dolar seviyesini yakaladı. UTİB'in yılın ilk 7 ayında toplam ihracatı da 2011'e oranla yüzde 8 artarak 721 milyon 719 bin dolara yükseldi. UTİB'in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 9,92 olurken ihracat 1 milyar 170 milyon 951 bin dolara tırmandı.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise temmuzda yüzde 13 değer kaybıyla 41 milyon 842 bin dolar oldu.
UİB'e bağlı birlikler arasında, temmuzda ihracatını en fazla artıran Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. UMSMİB temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 42 oranında artırarak, 17 milyon 7 bin dolara ulaştı.
Haziranda ihracatını yüzde 50 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise temmuzda yüzde 17 değer kaybıyla 12 milyon 651 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38'lik yükselişle 128 milyon 597 bin dolar oldu.
UİB'in temmuz ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,3'lük düşüşle 1 milyar 588 milyon 678 bin dolar oldu. Yılın ilk 7 ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 4,1'lik düşüşle 12 milyar 314 milyon 703 bin dolar olarak gerçekleşti. Geriye dönük 1 yıllık ihracat da yüzde 2 artışla 20 milyar 874 milyon 405 bin dolara tırmandı.

"Avrupa'nın toparlanması zor gözüküyor"

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, dünyadaki görünüme bakıldığında, Türkiye ekonomisini etkileyebilecek mevcut risklerin başında, Euro bölgesinde etkisini sürdüren borç krizi ve Suriye'de yaşanan karışıklıklar olduğunu belirtti.
Gençoğlu, borç sorununun ve yüksek borçlu AB ülkelerine yayılma riskinin devam ettiğini, ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin de sürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Euro bölgesinde işsizlik oranı yüzde 11,2 ile tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Avrupa'nın birçok ülkesinde tasarruf önlemleri alınıyor ve maalesef yakın zamanda bir toparlanma süreci zor gözüküyor. AB'ye ihracat ve benzer ürün gruplarında rekabetçilik her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu ortamda ihracat pazarlarımızdaki çeşitliliğin önemi giderek artıyor."

"İstikrarlı bir Suriye tablosu hayali"

Ortadoğu'daki istikrarsızlığın son olarak Suriye'ye sıçradığını ve yaşanan olayların iş dünyasını tedirgin ettiğini anlatan Gençoğlu, Suriye'ye ihracatın 2012'nin ilk 7 ayında bir önceki yıl verilerine oranla yüzde 66 düşüş sergilediğini, bu düşüşün UİB bazında ise yüzde 67 olduğu belirtti.
Gençoğlu, Türkiye'nin, Suriye sınırına yakın illerinde ticaretin durma noktasına geldiğine ilişkin bilgi aldıklarını belirten Gençoğlu, şöyle devam etti:
"Durumun devam etmesi petrol fiyatlarında yükselişi tetikleyebilir ve artan petrol fiyatları enflasyon üzerinde ilave baskı yaratabilir. 4-5 aydır olumlu yönde seyreden cari açıkla mücadeleyi olumsuz etkileyebilir. Ekonomi kurmayları bu riskleri göz ardı etmemeli ve buna uygun politikalar geliştirilmeli. İş dünyası olarak istikrarlı bir Suriye tablosu hayal ediyoruz."
Gençoğlu, Avrupa'daki kriz ve Ortadoğu'daki kargaşa ortamında, Türkiye'nin yatırımlar açısından çekici bir üs halini aldığını vurgulayarak, sermaye akımlarının devamı ve Merkez Bankası'nın finansal istikrarı güçlendirici politikaları uygulamakta kararlı olmasının, TL'yi değerlenme baskısına sokabileceği uyarısında bulundu.
Orhan Gençoğlu, makro ekonomik istikrar korunduğu takdirde Türkiye'nin kredi notunun "yatırım yapılabilir" seviyeye yükselmesinin beklendiğini söyledi.

Cari açıktaki daralma sevindirici

Yılın ilk 6 ayında dış ticaret açığının yüzde 21 oranda azalarak 42,8 milyar dolara gerilemesini son derece önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Gençoğlu, AB ülkelerine yapılan ihracatın, toplam ihracata oranının 2012 Ocak-Haziran döneminde yüzde 39,56 ile son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.
Gençoğlu, Euro bölgesinde yaşanan krize rağmen Türkiye'nin ihracat grafiğini devamlı yükseltmesinin, alternatif pazarlardaki başarının göstergesi olduğunu belirtti.
Döviz hareketlerinin üretim ve ihracat için çok önemli olduğunu ve şu an düşme eğilimi gösteren döviz kurlarının endişe yarattığını ifade eden Gençoğlu, dünya ile rekabetçiliğin korunması için sepetin 2,05'in altına düşmemesi gerektiğini kaydetti.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir