Unakıtan 'kod 5'i değerlendirdi: Yeni bir durum değil; işlemler hukuki
Maliye Bakanı, uygulamanın hileli işlemler yapanlara karşı alınan bir önlem olduğunu söyledi
ANKARA - Vergi konusunda şirketlere yönelik kod:5 adı verilen listeyle ilgili değerlendirmede bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, uygulamanın 10 yıldır yapıldığını ve işlemlerin hukuki olduğunu söyledi
Unakıtan, Finlandiya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jykri Katainen ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Unuakıtan, TÜSİAD'ın vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki iddialarına ilişkin bir soru üzerine bu tür suçlamaların zaman zaman yapıldığını, ancak Maliye Bakanlığı'nın politik düşüncelerle hareket etmediğini ve etmeyeceğini söyledi. Maliye Bakanlığı'nın önemli görevlerinden bir tanesinin vergi incelemesi yapmak olduğunu kaydeden Unakıtan, "Kim inceleniyorsa onlardan sesler geliyor. Bu gayet normaldir. Vergi ödeyen, ödemesi gereken herkes incelenebilir. Biz bu yersiz iddiaları kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Unakıtan, kod 5 uygulamasıyla ilgili olarak da bunun yeni bir hadise olmadığını ve 10 yıldan yana uygulandığını anlattı. Söz konusu uygulamanın KDV ile getirildiğini ifade eden Unakıtan, şunları ifade etti:
"Bu uygulama sahte belge kullanan, hileli işlemler yapanlara karşı Maliye Bakanlığı'nın aldığı bir önlemdir. Hukuki olmazsa bu kadar süre uygulanabilir mi? Yapılan işlemler gayet hukukidir. Kanunlara uygundur. Kanunlar çerçevesinde hareket edilmektedir. "
"Vergi barışında 14,8 milyar liralık beyan oldu"
Maliye Bakanı, Ali Türkan adlı bir kişinin 5,2 milyarı yurda getireceğini beyan etmesiyle ilgili tekrar gündeme gelen varlık barışı uygulamasıyla ilgili soruları da yanıtladı.
Uygulama kapsamında 14,8 milyar liralık beyan olduğunu belirten Unakıtan, bunların ne kadarının ödenip, ne kadar ödenmediği konusunu da kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Unakıtan, bu tür konularda sahtecilik yapanlar, ya da o düşüncede olanlarla güvenlik güçleri ve yargının uğraşacağını, Maliye Bakanlığı'nın da bu konuda üzerine düşeni yapacağını vurgulayarak, "Bu tür sahtecilik her zaman yapılıyor. Bunların üzerine gitmek gerekiyor" dedi.
Unakıtan, Ali Türkan konusunda da kişilerin beyanda bulunmuş olabileceğini ama şu ana kadar ödenmiş bir şeyin olmadığını ifade etti. Bu arada Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci de Bakan'ın isteği üzerine gazetecilere söz konusu olayla ilgili şu açıklamada bulundu:
"Normalde 2 Mart'a kadar beyan edilmişse Nisan sonuna kadar süre var. Yani son gün beyanda bulunanlar için. Ancak bu kişi Şubat'ın 27'inde beyan etmiş. Ödeme yapmamış. Hakkını kaybetti. Kendisine ilave hak vermek söz konusu değil. Vergi ödemesi konusunda da takibata geçtik. Varlık barışı konusunda beyan edilen para gelsin gelmesin vergisini alacağız."
Maliye Bakanı Unakıtan, yeniden varlık barışı uygulamasına gidilip gidilmeyeceği sorusunu yanıtlarken, bu konudaki kararı hükümetin vereceğine dikkat çekti ve şu anda bu yönde alınmış bir karar bulunmadığını belirtti.