Üretici, güvensiz ürününü gönüllü geri çağırabilecek

Üreticiler, piyasada bulunan teknik düzenlemesine uygun olmayan ya da güvensiz ürünlerini Bakanlığın müdahalesine gerek kalmadan geri çağırabilecek ve idari yaptırım uygulanmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Piyasa Gözetimi Ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluk alanında bulunan sanayi ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin usul ve esasları, uygunsuzluk halinde alınacak önlemleri ve uygulanacak yaptırımları, denetim personelinin eğitimi, sınavı, görev, yetki ve yükümlülükleri ile üretici ve dağıtıcıların yükümlülüklerini kapsıyor. 

Buna göre, üreticiler, kullanıcılarda olan ve piyasada bulunan teknik düzenlemesine uygun olmayan ya da güvensiz olan ürünlerini Bakanlığın müdahalesine gerek kalmadan gönüllü olarak geri çağırabilecek ve düzeltici faaliyette bulunabilecek. Gönüllü geri çağırma faaliyetinde bulunacak üretici bu faaliyete dair tüm bilgi ve belgeler ile birlikte faaliyeti tamamlamak için ihtiyaç duyduğu süreyi de belirterek il müdürlüğüne başvuracak.

Bir yılı geçmemek üzere süre verecek

İl Müdürlüğü gönüllü düzeltme faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için üreticinin talebi, ürünün özelliği ve piyasa yaygınlığı durumunu değerlendirerek bir yılı geçmemek üzere süre verecek. Gönüllü düzeltme faaliyetlerinin il müdürlüğü tarafından tanınan sürede üreticinin kusuruna dayanmayan sebeplerle tamamlanamaması halinde ilave süre verilip verilmeyeceği ilgili Genel Müdürlük tarafından değerlendirilerek karar verilecek. 

İl müdürlüğü değerlendirmesine sunulmadan  hizmete sunulamayacak

İl Müdürlüğü gerekli gördüğü takdirde, gönüllü düzeltmeye tabi tutulan ürünün tarafsız bir test veya muayene kuruluşu tarafından test ve muayenesini isteyebilecek. Gönüllü düzeltme faaliyeti kapsamında uygunsuzluğu giderilen ürünler, il müdürlüğü değerlendirmesine sunulmadan piyasaya arz edilemez ve hizmete sunulamayacak. Gönüllü geri çağırma faaliyetine konu ürünlere ilişkin bilgiler Bakanlık internet sayfasında ilan edilecek. 

Gönüllü geri çağıran üreticiye idari yaptırım yok

Gönüllü geri çağırma ve düzeltme faaliyeti kapsamında yükümlülüklerini yerine getiren üretici için bu Yönetmelikte öngörülen idari yaptırımlar uygulanmayacak. 

Genel esaslarda değişiklik

Yönetmelik ile piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin genel esasların belirlendiği 5. Maddede değişikliğe gidildi. Buna göre denetim, ürünlerin bedelli veya bedelsiz olarak piyasaya arz edildiği, satıldığı ve dağıtıldığı her yerde, depo, işyeri, nakil araçları ve gerektiğinde üretim tesislerinde veya üretim ve hizmet aracı olarak kullanıldığı yer ve tesislerde, işlendikleri, ambalajlandıkları, montaj veya dolum yapıldıkları yerlerde yapılacak. 

Tebligatla bilgilendirme

Önlem kararları alınmadan önce üretici veya dağıtıcı durum hakkında görüşlerini almak üzere tebligatla bilgilendirilecek. Üretici veya dağıtıcı tebligatın kendisine ulaşmasından itibaren on gün içerisinde savunma hakkını kullanacak ve ilgili Genel Müdürlüğe yazılı olarak cevap verecek. 

Acil durumlarda sürenin dolması beklenmeyecek

İnsan sağlığı ve güvenliğinin veya mevzuatla korunan diğer bir kamu yararının tehlikede olduğu acil hallerde bu sürenin dolması beklenmeyebilecek. Savunma hakkı verilmeden bir karar alınması halinde, üretici veya dağıtıcıya cevap verebilme fırsatı sonradan tanınabilecek. 
Hakkında önlem uygulanan ürünün güvenli hale getirilmesinin mümkün olduğu durumlarda, üretici üründe tespit edilen güvensizliğin düzeltilebilir olduğunu kanıtlayan belgeler ve düzeltici faaliyet planı ile birlikte kararın kendisine tebliğ edilmesinden itibaren en geç on beş gün içinde il müdürlüğüne başvuracak. Bu süre içinde başvuruda bulunmayan üreticinin düzeltme faaliyetinde bulunmayacağı varsayılacak. İl müdürlüğü, üretici tarafından sunulan düzeltici faaliyet planını gerektiğinde değişiklik yaparak onaylar ve üreticiye tebliğ edildiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere güvensizliğin niteliği, ürünün özelliği ve piyasa yaygınlığı durumunu değerlendirerek altı ayı geçmemek üzere düzeltme süresi verecek. Düzeltilebilir güvensizliğin giderilmesi için süre verilmiş olan bir ürüne tekrar süre verilmeyecek. Ancak verilen süre sonunda güvensizliğin üreticinin kusuruna dayanmayan sebeplerle giderilemediğinin tespiti halinde altı ayı geçmemek üzere ek süre verilebilecek. 

Danışma masaları oluşturulacak

İl Müdürlüğünün görev, yetki ve yükümlülükleri arasında yer alan “Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin tarafsız, bağımsız, eşit ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlamak” şeklindeki görevi kaldırıldı. İl müdürlüğünün görevleri arasına ürün güvenliği ve piyasa gözetimi ve denetimi konularında bilgi verebilecek veya ilgililerin şikayetlerini ulaştırabilecekleri danışma masaları oluşturmak eklendi. 

Üretici ve dağıtıcı, güvensizlik tespit edilen ve hakkında idari yaptırım uygulanan ürünlere ilişkin bu Yönetmeliğin 10. maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi gerekecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir