Üreticisini bilmediğimiz kırtasiye ürününü kullanmayın

TSE velileri okul alışverişi için uyardı: "Zararlı maddelere karşı TSE markalı ürünleri tercih edin."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA-TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, çocukların, okul araç gereçlerinde sağlığa zararlı madde kullanımı riskinden korunması için velilerin kırtasiye alışverişlerinde TSE markaları ürünleri tercih etmelerini istedi.

Okulların açılmasının yaklaşırken, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz yazılı bir açıklama yaparak velileri uyardı.

Güvenlik standartlarına uygun olarak üretilmeyen ürünlerin, kullanıcılar için en basit hijyen kaynaklı sağlığının bozulmasına yol açabileceğini belirten Korkmaz, "Araç gereçlerdeki boyalar, silgi ve kalemlerdeki kimyasallar, koku veren kimyasal maddelerden kaynaklanan sinir sistemi rahatsızlıkları, organik kimyasallardan kaynaklanan bağışıklık sistemi bozulması ve zararlı kimyasalların neden olabileceği kanser başta olmak üzere pek çok hastalık bu riskler arasında sayılabilir" dedi.

Velilerimizin bu risklere karşı çocuklarımızı korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler olduğunu kaydeden Korkmaz, “Bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği, ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebilir. Bu testlerin sonucunda ürünün standarda uygun olduğu, üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir” diye konuştu.

TSE markasının, ürünlerin test ve muayeneden geçtiğini gösterdiğini söyleyen Sebahattin Korkmaz, “TSE Markası, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun, hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescili anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı. Tüketicilerin okul alışverişlerinde araması gereken bir başka markanın da CE işareti olduğunun altını çizen Korkmaz, şunları söyledi: “CE İşareti; üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerinde her türlü malda bulunması zorunlu olan bir işarettir. Ancak CE işareti ürünün nicelik ve nitelik açısından kalite kriterlerine uygunluğunu göstermez.  Avrupa Birliği ülkelerinde firmalar ürünlerinin güvenli ve kaliteli olduğunu CE işaretinin yanı sıra aldıkları farklı belgelerle tescillemektedirler. Dolayısıyla CE işareti ürün belgelendirmesine bir alternatif olarak görülmemelidir.”

- Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın alınmamalıdır. Üreticilerin bilinen, güvenilir markalar olmasına dikkat edilmelidir. 

- Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir. TSE Markalı üretici demek; teknik birikimi ve gücü olan belli kurumsal yapıdaki üretici demektir.

- Bir ürünün sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak yetkin laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle anlaşılabilir. 

- TSE ürün belgesi, o ürünün standarda uygun olduğunun ve istenilen şartlarda üretildiğinin göstergesidir.

- Oyuncak ve kırtasiye ürünleri satın alınırken, ürünün fiyatı değil, geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır.

- Kokulu ürünler çocuklara verilmemelidir.

- Oyuncak ürünlerinde TS 5219 EN 71-3 Oyuncak Güvenliği Bölüm:3 Bazı Elementlerin Göçü standardında verilen limitlerin üzerinde ağır metal olmamalıdır. 

- Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalıdır. 

- Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağıza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır. 

- TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip firmalar tercih edilmelidir. Çünkü bu firmalarda standardın gereği, ürün güvenliği için öncelikli olarak hammadde tedarikçilerinin titizlikle seçilmesi gerekmektedir.

- Uzakdoğu’dan gelen markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataraları tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Özellikle Çin'den gelen oyuncakların fiyatları, oyuncağın yapıldığı plastik hammadde fiyatının yarısına eşittir. Bu durum ancak plastik oyuncak maddelerinin içinde geri kazanılmış her türlü ağır metalin olduğu ikincil plastiklerin katılması ile mümkündür. Ucuz alacağız diye çocuklarımızı riske etmemeliyiz.

-  Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirtir ibareleri aranmalıdır.

- Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmelidir.