Üretim yapan şirkete maliyet avantajı geliyor
Hükümet, üretim yapan şirketlere maliyet avantajı sağlayacak bir dizi düzenlemeyi hayata geçiriyor. Başbakan Yardımcısı Canikli, Bakanlar Kurulu sonrası açıkladı...
MEHMET KAYA
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye, Gümrük ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev alanlarına giren bir paket hazırlandığını kaydetti. Bunlar, çalışma izinleri, damga vergisi ve Türk Ticaret Kanunu değişikliklerini içeriyor. Buna göre, damga vergisi ve harçlarda indirim olacak. Bazı alanlarda damga vergisi kaldırılacak.
Canikli, bireysel emekliliğin cazibesinin artırılması için, süre sonunda birikimin tamamının toplu olarak çekilmesi yerine, aylık maaş olarak alınabilmesine yönelik olarak düzenleme de yapılacağını ve şekilde alım tercihi yapıldığında vergiyle teşvik edilmesi için de düzenleme yapılacağını kaydetti.
Yabancıların çalışma izinleri
Hükümet, özellikle nitelikli yabancıların çalışma izinlerini de kolaylaştıracak. Çalışma izinleri tek ofis haline getirilecek ve Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Uzun süreli çalışma ve oturma iznini düzenleyen “Turkuaz Kart” hayata geçirilecek. Şirket ortaklarının çalışma izni kolaylaştırılacak. Mimarlar, mühendisler gibi geçici süreli projelerde çalışacaklar için süreç basitleştirilecek. Türkiye’de öğrenim gören gençlerin stajyer olarak çalışmasına izin verilecek.
Suriyeli göçmenlere çalışma izni
Başta tarım olmak üzere işgücü açığı bulunan alanlarda Suriyelilerin çalışmasına izin verilmesi sağlanacak. Bu arada, Türkiye’ye giriş yasağı konulmasına ilişkin yetki alanı da genişletiliyor. Daha önce sadece güvenlik nedeniyle Türkiye’ye giriş engellenebilirken, yasa değişikliğiyle sağlık, kamu düzeni açısından da girişler engellenebilecek. Hükümet’in TBMM’ye sunacağı yaklaşık 50 maddelik vergi ve teşvik paketinin detayları şöyle:
Yatırıma kolaylaştırma ve vergi teşviki
Yatırım teşvik belgeli yatırımlarda tedarikçiler ile yapılan sözleşmelerden damga vergisi alınmayacak.
Teşvikli yatırımlarda belge kapsamında inşa edilecek binalar 5 yıl emlak vergisinden muaf olacak. İmarla ilgili harçları alınmayacak.
Yatırımlar için tahsis edilen arazilere belge süresince emlak vergisi muafiyeti verilecek.
Yurtdışı fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerden harç alınmayacak.
Şirket kuruluş aşamasındaki defter tasdik işlemlerinden harç alınmayacak. Kurucu imza sirküleri noter yerine ticaret sicilinde yapılacak.
- Damga vergisi: Sözleşmelerde eğer bir tutar varsa bu tutardan nispi olarak ve her bir nüshadan alınan vergi, tek bir nüshadan alınacak. Üst limitten damga vergisi alınan bir sözleşmede bedel artışına ilişkin eklemelerden damga vergisi alınmayacak. Yüksek ve Orta Yüksek teknolojili ürünlerin üretimiyle ilgili işlemlerde alınan damga vergisi alınmayacak. Kamu ihalelerinde, iptal edilen ihale işlemleri için yatırılan damga vergisi iade edilecek. Teşvik belgeli yatırımlarda gayri maddi haklarla ilgili satın alma ve kiralamalarda damga vergisi alınmayacak. Bu kapsamdaki sabit yatırımların inşası, teknik müşavirlik sözleşmelerinde damga vergisi alınmayacak. Gemi inşa, bakım ve onarım işlerindeki damga vergisi alınmayacak. Yurt dışında teknoloji edinmeyi sağlayacak şirket satın alma işlemleri için alınan hizmetlerden damga ve harç alınmayacak.
- Vergi Usul Kanunu: VUK 153-a madde ve 359. madde çerçevesinde ceza kesilen mükelleflerin, yatırım dahil diğer teşvikleri kesilmeyecek. Daha önce bu maddeler kapsamındaki düzenlemelerle ilgili herhangi bir usulsüzlük ve sahte fatura cezası alanların teşvikleri kesiliyor, süreç tamamlanıncaya kadar teşvikli yatırım yapamıyordu.
- Döviz kazandırıcı hizmete gelir vergisi teşviki: Gelirlerinin yüzde 80’i yurt dışına verdiği hizmetlerden oluşan hizmet şirketleri (hizmet sunan şirketler) çalışanlarının gelir vergisini ödemeyecek. Döviz kazandırıcı hizmetler bakımından yabancı şirketlere ve yurt dışına verilen “ürün testi”, “sertifikasyon” ve “veri işleme ve analizi” hizmetleri de yüzde 50 kurumlar vergisi indirimine konu olacak.
- Muhtasar ve SGK bildirimi birleşiyor: Muhtasar beyanname ile SGK’ya verilen bildirimler birleştirilecek. Bunun için yasal düzenleme yapılacak, altyapı yatırımından sonra tek beyanname esas olacak.
- Yabancı şirketlere Türkiye’ye gel teşviki: Bölgesel yönetim kavramı ilk kez vergi kanunları içine giriyor. Yabancı şirketler, Türkiye içinde başka ülkeleri de kapsayacak şekilde bölgesel yönetim merkezi kurarlarsa bu bölgesel yönetim merkezi çalışanların üzerinden gelir vergisi ödemeyecek. Bu konuda kurumlar vergisi istisnası verilmesi yönünde de hazırlık yapılmıştı. Uluslararası şirketlerin vergi uyum maliyetini düşürmek amacıyla, başta transfer fiyatlaması uygulaması olmak üzere OECD direktifl eriyle uyumlu vergi düzenlemeleri yapılacak.
- Ar-Ge teşvikine idari düzenleme: Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarındaki teşvikler temel Ar-Ge kanununa taşınacak. Ar- Ge harcamalarının tamamı gider yazılabilecek. Yeterli kazanç olmadığı durumlarda indirim sonraki yıllardaki kazançlardan indirilebilecek.
- Finans kurumlarının vergileri eşitlenecek: Faizsiz sistemle çalışan kuruluşlar ile faiz kullanan kuruluşların her türlü vergi ve istisna koşulu eşitlenecek.