Ürün planlaması yapılmazsa zamlar artar

Son günlerde temel gıda maddeleri arasında yer alan patates ve kuru fasulye fiyatının anormal oranda arttığını hatırlatan TÜSEMKOM Başkan Vekili Öztürk, yaşanan artışı üretim planlaması olmaması ile ilişkilendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ  - Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, patates ve kuru fasulyede anormal fiyat artışının temel nedeninin üretim planlaması eksikliği olduğunu söyledi. 

Öztürk, yaptığı açıklamada, son günlerde temel gıda maddeleri arasında yer alan patates ve kuru fasulyenin fiyatlarının anormal oranda arttığını hatırlattı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mutlaka üretim planlaması yapması gerektiğini yıllardır dile getirdiklerini belirten Öztürk, şunları söyledi: 

"Anormal fiyat artışının temel nedeni üretim planlaması olmaması. Üretim planlaması yapılmaması dolayısıyla geçen yıl patates, üreticinin elinde kaldı. Tonlarca patates çöpe gitti. Bu yıl da üretici para etmediği için patates ekmedi, dolayısıyla fiyatlar oldukça yükseldi. Ben patates fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artacağını tahmin ediyorum. Zaman kaybetmeden ürün planlaması yapılmalı. Patates üretimine elverişli yeni üretim bölgeleri tespit edilmeli" 

Anormal fiyat artışlarının daha önce başka ürünlerde de görüldüğünü vurgulayan Öztürk, "Arz talep dengesi, ihracat payı ve iklim şartları da hesaba katılarak kontrollü bir üretim yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bir yıl üreticinin, daha sonraki yıl tüketicinin mağdur edilmesi önlenmeli" dedi. 

Öztürk, kendine yetecek fasulye üretimini yapan Türkiye'nin bugün ithalatçı konumuna düştüğüne, üretim seviyesinin de azalmasıyla fiyatların arttığına dikkati çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir