Usulsüz bandrol kullananlara hapis cezası

Bandrolsüz veya usulsüz bandrol bulunan ürün satanlara da 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Maliye Bakanlığı ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde bandrol denetimi esaslarına ilişkin genel tebliği yayımladı. 

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde bulunması gereken ''bandrollerin usulsüz temini, kullanımı ve dağıtımı'' ile ''taklit bandrol imali, ülkeye sokulması ve satılması'' 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. 

Tebliğde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu ile tütün mamulleri ve alkollü içkilerin ambalajlarına bulunması gereken bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerle ilgili düzenlemelere aykırı uygulamaların ''adli suç'' kapsamına alındığı ve bu suçlara ilişkin ceza hükümlerinin 15 Mayıs 2008'de yürürlüğe girdiği anımsatıldı. Söz konusu suç kapsamının tespiti ve yapılacak işlemlere ilişkin esasların belirlendiği tebliğe göre, bandrol suçları ve öngörülen adli cezalar şöyle: 

- Bandrollerin usulsüz temini, dağıtılması ve kullanılması: ''Bandrolü mevzuatta belirlenen şekilde temin etmesine rağmen ürettiği veya işal ettiği ürünlerde kullanmaksızın bedelli veya bedelsiz yayanlar'', ''bandrolleri alma veya kullanma hakkı olmadığı halde sahte evrak, doküman veya herhangi bir biçimde ilgili kuruluşu yanıltarak temin edenler'' ile ''bandrolleri taklit veya tahrif ederek, konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek ya da her ne suretle olursa olsun tedarik ederek amacı dışında kullananlar'', 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. 

- Taklit bandrolün imali, ülkeye sokulması ve satılması: ''Bandrollerin taklitlerini imal eden veya taklitlerini ülkeye sokanlar'' ile ''taklit bandrolleri taklit olduklarını bilerek bulunduran, nakleden, satan ya da kullananlar'' 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. 

Tebliğe göre, ambalajlarında bandrol olmayan tütün mamulleri ve alkollü içkiler ile ambalajlarında taklit ya da niteliğine uygun olmayan bandrol bulunan bu tür ürünleri ticari amaçla bulunduran, nakleden, satışa arz eden veya satanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. 

 

Denetim, mobil denetleme cihazıyla yapılacak

 

Tebliğde, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde kullanılan bandrollerin açık ve gizli güvenlik unsurlarının tamamının bir arada bulundurması gerektiği vurgulandı. Tebliğe göre, bandrolde bulunması gereken açık güvenlik özellikleri çıplak göz veya özel filtreyle, gizli güvenlik özellikleri ise mobil denetleme cihazıyla kontrol edilecek. Bandrolün açık güvenlik özelliklerinin çıplak gözle yapılan kontrolünde, Gelir İdaresi Başkanlığının değişken renkli logosunun çapraz açıdan bakılmasına bağlı turkuaza veya mora dönüşmesi gerekecek. Özel filtreyle kontrolde ise değişken renkli TAPDK logosuna sol pencereden bakıldığında yeşil, sağ pencereden bakıldığında kırmızı renk görülecek. Her 2 yöntemle yapılan kontroller sonucunda açık güvenlik özelliklerini sağlamadığı anlaşılan bandrolün taklit olduğu sonucuna varılacak. 

Çıplak gözle kontrol kapsamında bandrolün ürünün niteliğine uygun olup olmadığına da bakılacak. Örneğin 2008 yılı için şarap, vermut, köpüklü şarap ve şampanya gibi fermente alkol ürünlerinde pembe renkli bandrollerin, rakı, viski, cin, likör, rom, votka gibi distile alkol ürünlerinde ise turuncu renkli bandrollerin kullanılması gerekiyor. Gizli güvenlik unsurlarının tespitine yönelik mobil cihazları ile yapılan denetimde ise cihaz üzerinden GPRS ile Gelir İdaresi Başkanlığı Veri Yönetim Sistemine bağlanılacak ve ürün bandrolünün tüm bilgileri kontrol edilebilecek. Denetim sırasında, bandrolün içindeki gizli kodun görülememesi durumunda bandrolün taklit olduğu tespit edilecek. Bandrolsüz, taklit veya niteliğine uygun olmayan bandrollü ürünün kolluk kuvvetleri dışındaki bir personel tarafından tespit edilmesi durumunda, söz konusu ürünlere el konulacak. Adli soruşturma başlatılması amacıyla derhal kolluk kuvvetlerine haber verilecek.