Uygunsuz ürünlere ceza yağdı

Bakanlık yılın ilk 6 ayında yaptığı; sayaç, hazır ambalajlı mamul, sanayi ve petrol ürünü denetimlerinde 8 bin 500 civarındaki ürünü uygunsuz buldu, 2 milyon lira ceza kesti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında 143 bin 427 sayaç, hazır ambalajlı mamul, sanayi ve petrol ürünü denetledi. 8 bin 500 civarındaki üründe uygunsuzluk tespit eden Bakanlık, bu ürünler için 2 milyon lira ceza verdi.  

Edinilen bilgiye göre, yılın ilk yarısındaki denetimlerini sonuçlandıran Bakanlık, uygunsuzluğu tespit edilen ürünlerden bazıları için toplatma kararı verirken, bazılarına ceza verilmesine veya uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verilmesine karar verdi. 

40 bin 141 farklı modelde sanayi ürünü denetlendi

Bakanlık, yılın ilk yarısında toplam 40 bin 141 farklı modelde sanayi ürünü denetledi. Bunlardan 7 bin 784'ü uygunsuz bulunurken, 462 farklı ürün teste gönderildi, 29 farklı marka/model hakkında ise toplatma kararı verildi. 2 bin 12 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre veren Bakanlık, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin ise toplam 1 milyon 416 bin 777 lira idari para cezası uyguladı. 

29 üründe toplatma kararı

Toplatma kararı verilen 29 üründen 15'i basınçlı ekipmanlar, 9'u otomotiv ürünü, 4'ü elektrikli ekipman, 1'i de asansör oldu.  

Bu dönemde en çok denetlenen ürün grupları elektrikli ekipmanlar ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar olurken, en fazla uygunsuzluk yine asansörlerde görüldü. Buna paralel olarak Bakanlık, en fazla cezayı da asansörler için kesti. Asansörlerin ardından en fazla ceza elektrikli ekipmanlar ile basınçlı ekipmanlara uygulandı.  

Sanayi ürünleri için, yılın ilk 6 ayında denetlenen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 19,4 oldu.  

Yasal metroloji alanında toplam 90 bin 548 ürün denetlendi

Yılın ilk yarısında sayaç ve ölçü aletlerinin bulunduğu yasal metroloji alanında ise toplam 90 bin 548 ürün denetlendi. Bu denetimlerde uygunsuzluğu tespit edilen 547 ürün için 521 bin 180 lira para cezası verildi.  

Hazır ambalajlı mamuller için 58 bin 117 lira para cezası uygulandı

Bakanlık, hazır ambalajlı mamuller ile petrol ve petrol ürünlerine ilişkin yaptığı denetimlerde ise toplam 12 bin 937 ürünü inceledi ve uygunsuzluğu tespit edilen hazır ambalajlı mamuller için 58 bin 117 lira para cezası uyguladı. Petrol ve petrol ürünlerinde mevzuata aykırılıkları tespit edilen ürünlere ilişkin cezai müeyyideler ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından veriliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir